x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis cere demisia șefului DIICOT. „Am cerut în mod repetat acțiuni clare în cazul Caracal. Am văzut reacții întârziate!”

Iohannis cere demisia șefului DIICOT. „Am cerut în mod repetat acțiuni clare în cazul Caracal. Am văzut reacții întârziate!”

30 Sep 2019   •   20:35
Iohannis cere demisia șefului DIICOT. „Am cerut în mod repetat acțiuni clare în cazul Caracal. Am văzut reacții întârziate!”

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut, luni seară, demisia procurorului şef al DIICOT, Felix Bănilă.

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful statului i-a reproşat acestuia modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul de la Caracal, adăugând că implicarea DIICOT ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism şi credibilitate. Klaus Iohannis a spus însă că, sub conducerea lui Bănilă, „acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore”.

„Modul în care s-au desfăşurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni şi să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorităţi, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Aşadar, îi cer domnului Felix Bănilă să îşi înainteze imediat demisia din funcţia de procuror şef al DIICOT. Este imperativ ca greşelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate şi este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituţie”, a spus preşedintele.

El a criticat şi modul în care a fost tratată, în ultimele zile, familia uneia dintre victimele de la Caracal, menţionând că acest comportament reprezintă un exemplu de „aşa nu”.

„Este extrem de grav că cei care conduc instituţii ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potenţialii infractori sunt trataţi cu blândeţe, cu mănuşi, iar victimele sunt tratate cu duritate şi cu agresivitate. Această situaţie este generată în primul rând de eşecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorând efectele asupra oamenilor cinstiţi şi corecţi din ţara noastră. Pentru toate aceste greşeli majore PSD va plăti politic, vă promit acest lucru. PSD-iştii vor plăti la vot şi vor rămâne în istorie drept guvernarea care a protejat penalii şi infractorii, o guvernare catastrofală, o guvernare eşuată”, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că au trecut deja două luni de la tragedia de la Caracal, reamintind că la momentul respectiv a convocat CSAT, indicând în mod explicit care sunt „măsurile urgente ce trebuie luate de Guvern” şi solicitând acţiuni clare.

„Totodată, am tras repetate semnale de alarmă către toţi cei care conduc instituţiile statului că au obligaţia să îşi exercite cu maximă responsabilitate misiunea de a proteja cetăţenii ţării noastre. În condiţiile în care oamenii au aşteptarea legitimă de a fi apăraţi, este revoltător modul în care, în ultima săptămână, unele instituţii au reacţionat atât în ce priveşte ancheta de la Caracal, cât şi în ceea ce priveşte ancheta legată de cumplitul caz din Dâmboviţa. În ambele cazuri am văzut reacţii întârziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase, care denotă lipsa de preocupare pentru victime şi pentru familiile victimelor”, a mai afirmat preşedintele Iohannis.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis cazul caracal diicot