x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis produce un nou fake-news, dorind să distrugă imaginea Curții Constituționale

Iohannis produce un nou fake-news, dorind să distrugă imaginea Curții Constituționale

de Ion Alexandru    |    06 Mai 2020   •   10:00
Iohannis produce un nou fake-news, dorind să distrugă imaginea Curții Constituționale

Previziunile specialiștilor consultați de “Jurnalul”, după decizia CEDO în cauza “Kovesi”, s-au adeverit. Curtea Constituțională a devenit ținta sistemului, a oamenilor politici și a președintelui României. Klaus Iohannis susține că CCR este o instituție decredibilizată, dă vina pe judecători că au semnat decretul de revocare și cere, nici mai mult, nici mai puțin, decât revizuirea unei Decizii definitive. Președintele susține că, la referendumul de anul trecut, “românii au decis modificarea atribuțiilor CCR”, lucru complet fals. Niciuna dintre cele două întrebări supuse consultării populare nu s-a referit la acest lucru.

 

Președintele Klaus Iohannis a adus, ieri, o serie de acuze fără precedent la adresa Curții Constituționale, după ce CEDO i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în acțiunea prin care s-a îndreptat împotriva statului român, ca urmare a revocării sale de la conducerea DNA. “CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice. Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuțiile Curții Constituționale trebuie modificate. Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituțional a acestei instituții”, a precizat Klaus Iohannis. Afirmația despre decizia românilor de la Referendum este una falsă. Cele două întrebări adresate atunci nu se refereau la acest lucru. Prima întrebare era: “Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, iar a doua era: “Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

 

Al treilea neadevăr, în câteva săptămâni

Este, practic, al treilea fake-news major pe care președintele României îl aruncă în spațiul public, după afirmațiile referitoare la “planul” profesorului Streinu Cercel de carantinare a bătrânilor, dar și la înțelegerile privind cedarea Ardealului către Ungaria.

Iohannis a mai precizat, ieri, că “sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kovesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al justiției de foarte tristă amintire. O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe”.

Președintele susține că credibilitatea CCR, “afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția”.

 

Șeful statului inventează teme supuse consultării populare, din luna mai a anului trecut, pentru a se urca pe cazul “Kovesi”

×