x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis scoate Armata pe străzi și interzice circulația persoanelor în vârstă

Iohannis scoate Armata pe străzi și interzice circulația persoanelor în vârstă

de Ion Alexandru    |    25 Mar 2020   •   09:12
Iohannis scoate Armata pe străzi și interzice circulația persoanelor în vârstă

În urmă cu câteva săptămâni, președintele Klaus Iohannis ieșea la televizor, pentru a „demitiza puțin boala” generată de răspândirea conoravirusului. Ulterior, el a decretat starea de urgență și a luat, prin intermediul Ministerului Administrației și Internelor, anumire măsuri de restrângere a drepturilor și libertăților cetățenilor. La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Marcel Vela a emis o Ordonanță Militară, prin care a restrâns circulația pe timp de noapte. Ieri, Klaus Iohannis a anunțat că, începând de astăzi, există mai multe drepturi suspendate, decât cele care operează. Recomandările devin obligatorii, iar persoanele cu vârsta de peste 65 de ani nu mai au deloc voie să părăsească locuințele. Pentru respectarea acestor dispoziții, șeful statului a anunțat că Armata va fi prezentă pe străzi, pentru a „veni în sprijinul forțelor de ordine”.

 

După o întâlnire pe care a avut-o, ieri, la Palatul Cotroceni, cu proaspătul ieșit de la izolare premier Ludovic Orban, cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, și cu cel al Sănătății, Victor Costache, președintele Klaus Iohannis a informat populația României că măsurile impuse, până acum, în lupta pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 vor fi înăsprite.

„Se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul «stăm acasă». Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta. Însă aceste restricții devin obligații!”, a precizat Iohannis.

Acesta susține că a convenit, împreună cu Guvernul, ca în această perioadă „să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este absolută nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral. În afară de aceste chestiuni, am convenit să folosim și Armata, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție”.

 

Bătrânii nu mai au voie să iasă din case

Chestiunea cea mai controversată, care în mod cert va genera nemulțumire, este cea a restrângerii dreptului la liberă circulație și, în cazul unei anumite categorii de populație, vorbește de interzicerea totală a dreptului la libera circulație. „Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez - persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă.

Am discutat și alte măsuri care se cer luate, fie prin Ordonanțe de Urgență ale Guvernului, fie prin Hotărâri ale Guvernului, fie prin ordine militare. Aceste restricții, pe care tocmai le-am menționat, vor fi prelucrate în cursul zilei de astăzi într-o ordonanță militară, ordonanță militară care se va finaliza până la sfârșitul acestei zile (marți – n.red.). Și restricțiile, dragi români, vor intra în vigoare începând de mâine (de miercuri – n.red.)”, a concis Klaus Iohannis.

Reamintim că starea de urgență a fost instituită la nivel național în data de 16 martie și, conform legii, ea se decretează pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii ei

 

 

×