x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Minoritarii care fac legea pentru majoritari

Minoritarii care fac legea pentru majoritari

de Gabriela Antoniu    |    22 Feb 2012   •   21:00
Minoritarii care fac legea pentru majoritari

La investirea Guvernului Ungurea­nu, un rol decisiv la vot, in absenta USL, l-au avut cei 17 deputati din grupul mi­noritatilor nationale, altele decat cea maghiara. La scurt timp, grupul mi­noritatilor si-a pus semnatura ala­turi de celelalte partide din coalitie si pe protocolul de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala. USL a refuzat sa semneze documentul fara a sti ce pre­vede acest tratat si care sunt con­se­cintele pe termen mediu si lung ale aplicarii acestuia. Prin protocolul po­litic, grupul minoritatilor a sustinut sem­narea de catre seful statului la Con­siliul European a tratatului european de guvernanta fiscala si adoptarea in Parlament a legii de rati­fi­care a tratatului pana la 31 decembrie 2012. Liderul grupului mi­no­ri­ta­tilor, deputatul Varujan Pambuccian, declara dupa consultarile de la Cotroceni pe aceasta tema ca trata­tul este "e ca o haina pentru vremuri grele. (...) De unii singuri nu avem nici o sansa, chiar daca situatia ma­cro­e­conomica nu arata rau deloc".

Desi reprezinta minoritati na­ti­o­na­le care au o pondere sub 5% din po­pulatia stabila a Romaniei, cei 17 de­putati au inclinat balanta in de­fa­voarea majoritatii, atat prin votul lor ins­talarea Guvernului Ungureanu, cat si prin sustinerea cu ochii inchisi a unui tratat ale carui efecte nu se cunosc. Conform rezultatelor partiale ale recensamantului realizat in toamna trecuta, minoritatile detin o pondere mica din populatia totala stabila a Romaniei de 19.042.936 de locuitori. Astfel, 1.237.746 sunt maghiari, 619.007 – romi, 36.884 – germani, 51.703 – ucraineni, 28.226 – turci, 20.464 – tatari, 23.864 – rusi lipoveni, iar 96.040 sunt de alta etnie. Organizatiile lor primesc cate un mandat de deputat chiar daca nu au obtinut suficiente voturi la alegeri. Potrivit Constitutiei, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor na­tionale, care nu in­trunesc in alegeri nu­­marul de voturi pentru a fi re­pre­zen­tate in Parlament, au dreptul la cate un loc de deputat, in conditiile legii electorale. Iar Legea 35/2008 pri­vind alegerea Camerei De­putatilor si Senatului prevede ca or­ga­nizatiile ce­tatenilor apartinand unei mi­no­ri­ta­ti nationale legal cons­ti­tuite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un man­dat de deputat sau de se­nator au dreptul, potrivit Cons­ti­tu­tiei, la un man­dat de deputat, daca au obtinut, pe intreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 10% din numarul me­diu de voturi valabil exprimate pe ta­ra pentru alegerea unui deputat.
Jurnalul National i-a prezentat acum doua saptamani pe liderii si pe cativa din membrii grupului, iar astazi continua cu prezentarea celorlalti membri ai grupului.

Stefan Buciuta este deputat din partea Uniunii Ucrainenilor din Ro­mania. Este licentiat in drept, Facultatea de Drept, Universitatea Ecolo­gica Bucuresti si a absolvit Institutul de Invatamant Superior, Facultatea de Electromecanica, Baia Mare. A fost merceolog indrumator cu cartea, cal­culator la Sectia de Drumuri si Po­duri, sef de Sectie Reparatii Radio TV, tehnician electronist sef atelier, pre­cum si corespondent si redactor la Revista Curierul Ucrainean. De ase­menea, a fost membru in Biroul Executiv al Cooperativei Mes­te­su­ga­resti "Tiblesul" Targu Lapus si consilier judetean in cadrul Consiliului Ju­detean Maramures si este presedintele Uniunii Ucrainenilor din Romania. Este autorul a diverse articole in re­vistele Uniunii Ucrainenilor din Ro­mania – Curierul Ucrainean, Ukrainskyi Visnyc, Vilne Slovo, Nas Holos – si cotidienele maramuresene Graiul Maramuresului, Informatia zilei etc. Este membru in grupurile parlamentare de prietenie cu Ucrai­na, Argentina si Australia. In actua­la legislatura, din 2008 pana in pre­zent, a luat de 21 de ori cuvantul in plen, a initiat 13 proiecte de lege, a fa­cut 13 declaratii politice si a adresat Guvernului 11 intrebari si interpelari. Po­trivit ultimei declaratii de avere, are un teren agricol si unul intravilan, un apartament si o casa, un autotu­rism Peugeot, bijuterii in valoare de 5.000 de euro si conturi de peste 9.000 de dolari si de peste 380.000 lei. Ca venituri anuale declara indemnizatia de parlamentar in suma de 62.585 lei, diurna de deplasare de 18.045 lei, drepturi de autor 3.482 de lei si pensii de 16.945 de lei. Acestora li se adauga 13.584 de lei venituri anuale din pensia sotiei.

Gheorghe Firczak este deputat din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din Romania, la al treilea mandat. Este membru in grupurile parlamentare de prietenie cu Africa de Sud, Ungaria, Malta si Guineea. In aceasta legislatura, a luat de 23 de ori cuvantul in plen, a facut trei declaratii politice si a initiat 10 pro­puneri legislative. Potrivit ultimei declaratii de avere are un apartament si o casa, cinci conturi deschise acum doi ani in care are peste 27.800 lei. Mai declara doua credite scadente in 2018 si 2023 de peste 26.000 de euro. Veniturile anuale declarate sunt de 62.980 lei din indemnizatia de parlamentar, 17.409 din salariu de profesor al sotiei sale, 73.700 lei din drepturi de autor si 12.408, pensia sotiei sale. Este Doctor in istoria culturii al Universitatii "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca. A fost profesor de scoala generala si muzeograf.

Iusein Ibram este deputat din partea Uniunii Democrate Turce din Ro­mania pentru al doilea mandat. Este membru in grupurile parlamentare de prietenie cu Turkmenistan, Turcia si Azerbaidjan. In ac­tu­ala legislatura a luat de cinci ori cu­vantul in plen, a facut patru de­cla­ratii politice si a initiat 41 de propu­neri legislative. Potrivit ultimei de­cla­ratii de avere, are un apartament si venituri anuale de 75.427 lei din in­demnizatia de parlamentar si 7.100 lei din pensia sotiei. Este licentiat in stiinte juridice, a facut cursuri postuniversitare "Managementul institutiilor publice" si a lucrat in Transporturi. Este membru si vice­pre­se­dinte al UDTR.
Miron Ignat este deputat din partea Comunitatii Rusilor Lipoveni din Romania, la al treilea mandat. Este membru in grupurile de prietenie cu Belarus, Mongolia si Rusia. Este absolvent al ASE si a lucrat ca economist la Banca Agricola Tulcea si la Institutul Bancar Roman. In actuala legislatura, a luat de 51 de ori cu­vantul in plen, a facut 48 de de­cla­ratii politice si a initiat 9 propuneri le­gis­lative. Ultima declaratie de avere ara­ta ca are un teren agricol la Jurilovca, doua apartamente in Tulcea si Constanta, doua depozite bancare, unul de 123.980 euro si unul de 348. 600 de lei, precum si venituri anuale de 51.929 lei din indemnizatia de par­lamentar, 15.580 din diurna de par­lamentar, 28.880 din pensia lui si 12.836 din pensia sotiei. De asemenea, mai declara venituri anuale de 54.700 din dobanzi bancare. Potri­vit ultimei declaratii de interese, detine 78 de actiuni la Banca Tiriac.

Oana Manolescu este deputat din partea Asociatiei Liga Al­ba­ne­zi­lor din Romania la a patra legislatura. Este diplomat in stiinte chimice, Fa­cul­­tatea de Chimie, Universitatea Bu­curesti, a fost cercetator chimist la Combinatul Chimic Craiova si profesor de chimie la Liceul "Electropu­te­re" Craiova. De asemenea, este au­tor de romane, poezii, povestiri, schite, eseuri, reportaje; director al re­vistei Prietenul albanezului. A semnat articole de specialitate in Revista de fizica si chimie A si B, precum si articole si reportaje publicate in Cuvantul libertatii – Craiova, Gorja­nul – Tg. Jiu, Prietenul albanezului, re­viste din Albania si Republica Macedonia si este autorul versiunilor in lim­ba romana ale cantecelor al­ba­neze, publicate in cartea "Serenade korceare", fiind initiator si coordonator al Ansamblului de cantece si dansuri "Serenada" al Asociatiei Liga Albanezilor din Romania. Este membru in grupurile de prietenie parlamentara cu Albania, Luxemburg si Suedia. In actuala legislatura, a luat de cinci ori cuvantul in plen, a facut trei declaratii politice si a initiat sapte propuneri legislative. Potrivit ultimei declaratii de avere, detine un teren forestier in judetul Mehedinti, un apartament in Craiova, un depozit bancar in euro, dar nu precizeaza suma, si venituri anuale de 51.838 lei din indemnizatia de parlamentar si 36.000 de lei din pensie.

Niculae Mircovici este deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat – Romania, la a doua legislatura. Este absolvent de liceu militar, al unei scoli militare de ofiteri activi, al Academiei Militare, al Academiei de inalte studii militare – Facultatea de Comanda si Stat Major; dar si al Fa­cultatii de Drept, fiind doctorand in drept la Universitatea de Vest Timisoara. A fost ofiter militar pana in 2004, cand a fa­cut cerere de trecere in rezerva pentru a candida la Camera Deputatilor. De asemenea, a fost lector la Universi­ta­tea Banatul din Timisoara. A fost de­corat cu Ordinul Meritul Militar cl.1, 2, 3 ,Medalia Meritul Militar cl.I, II; Medalia a V-a si a X-a aniversare a Victoriei Re­volutiei Romane si a pri­mit titlul de luptator cu merite de­o­sebite in perioada Decembrie 1989. Este secretar al Camerei De­putatilor, mem­bru in grupurile parlamentare de prietenie cu Georgia, Mexic si Bulgaria. In actuala legislatura, a luat de 46 de ori cuvantul in plen, de 35 de ori in Biroul Permanent al Camerei De­pu­ta­tilor, a facut trei declaratii politice si a initiat 27 de propuneri legislative. Ul­tima declaratie de avere arata ca de­tine doua terenuri agricole si patru te­renuri intravilane in judetele Timis si Ilfov, un apartament in Timisoara si o casa de locuit, un autoturism Chevrolet Spark, bijuterii in valoare de aproximativ 8.000 de lei, patru conturi. Doua de 310.000 lei, unul de 18.500 USD si unul de 18.000 de euro. A acordat un imprumut de 55.000 de lei firmei MQM Impex SRL si a vandut un Nissan cu 4.500 de euro. Declara venituri anuale de 29.000 lei ca profesor asociat, 65.000 din indemnizatia de parlamentar, 60.000 din pensia de militar, 10.000 de lei din pensia sotiei, subventie si productie dintr-un teren lucrat individual de 35.000 lei, precum si 15.000 lei din comercializarea de legume-fructe trufandale. Potrivit ultimei declaratii de interese este actionar la BRD Timisoara (1.200 de actiuni) si la firma MQM Impex SRL, unde detine jumatate din partile sociale in valoare de 250 lei. Mai declara 1.000 de lei, remuneratie lunara ca presedinte al Uniunii Bulgare din Banat – Romania.

Dusan Popov este deputat din partea Uniunii Sarbilor din Romania la prima legislatura. Este membru in grupurile parlamentare de prietenie cu Serbia, Muntenegru si Estonia. A luat de 5 ori cuvantul in plen, a facut o declaratie politica si a initiat 33 de propuneri legislative. Potrivit ultimei declaratii de avere, detine un teren agricol in satul aradean Satu-Mare, o casa de locuit in comuna timiseana Ghiroda, doua autoturisme, un Volswagen Golf si o Dacia 1310, a vandut un apartament cu 206.590 de lei, iar sotia sa detine 4.200 de actiuni la Romarta SA, cu o valoare totala la zi de 10.500 lei. Ca venituri anuale declara 50.574 lei din salariul ca profesor la Universitatea Politehnica Timisoara, 51.622 de lei din indemnizatia de parlamentar si 35.026 lei din salariu de director al Directiei de Finante Publice Timis al sotiei. Mai declara venituri anuale de 8.640 din pensia sotiei, 2.200 lei venit agricol si 2.421 lei obtinuti ca membru intr-o comisie de doctorat la Universitatea de Vest Timisoara. Este absolvent al Universitatii din Timisoara, Facultatea de Fizica; Doctor in Fizica, Universitatea din Craiova. A fost redactor la Editura Didactica si Pe­dagogica Bucuresti, Colectivul din Timisoara, iar in prezent este profesor la Universitatea Politehnica din Timisoara, Catedra de Fizica. Ca activitati culturale aminteste calitatea de membru in corul Bisericii Ortodoxe Sarbe din Timisoara si cea de membru fondator al Formatiei cultural-artistice studentesti "Mladost" din Timisoara.

Mihai Radan este deputat din partea Uniunii Croatilor din Romania la a treia legislatura. Este absolvent al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Filologie, specialitatea: limba si literatura sarbo-croata, limba si literatura romana, doctorand in lingvistica slava. A fost profesor, director de camin cultural, primar al comunei Carasova si este presedinte al Uniunii Croatilor din Romania. Este membru in grupurile parlamentare de prietenie cu Croatia, Panama si Canada. In actuala legislatura a luat de doua ori cuvantul in plen si a initiat 8 propuneri legislative. Potrivit ultimei declaratii de avere, detine un teren agricol si unul intra­vilan, ambele in Carasova, judetul Caras-Severin, o casa de locuit tot in Carasova si una de vacanta, doua autorisme, o Dacie si un Mercedes, un cont cu 17.000 lei. Declara venituri anuale de 37.125 din indem­ni­za­tia de deputat si 39.500 din pensie, precum si 11.100 lei din pensia sotiei. Potrivit CV-ului, este redactor sef al publicatiei Hrvatska Grancica, semnatar ca autor a 4 studii despre gra­iurile carasovene din Romania si au­tor a doua manuale scolare pentru limba croata.

Aurel Vainer este deputat din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania la a doua le­gislatura. Este membru in grupurile de prietenie cu Franta, Iordania, Israel si Brazilia. In actuala legislatura a luat de 81 de ori cuvantul in plen, a facut 2 declaratii politice, a initiat 11 propuneri legislative si a adresat o interpelare Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprie­tatilor. Ultima declaratie de avere arata ca detine o casa de locuit si un apartament in Bucuresti, un autotu­rism Opel Astra, a vandut terenuri agricole si forestiere, valoarea tranzactiilor fiind de 5.300 de lei si 1200 de euro. El declara 9 conturi in lei si valuta, dar la rubrica valuta, la aceeasi suma, scrie ca ar fi fie in lei si euro, fie in lei si dolari, fie toate trei. Oricum sumele au de la patru cifre in sus. Mai declara actiuni la 5 firme in valoare totala de peste 65.000 de lei. Ca ve­nituri anuale declara: 53.221 lei din indemnizatia de parlamentar, 26.126 remuneratia de presedinte si membru in Colegiul director al FCER, 3.300 de lei din arende, 33.000 lei din dividende, 61.790 de lei din pensie si alti 33.036 de lei din pensia sotiei. Este absolvent de ASE, doctor in economie. A lucrat pe rand in comertul de stat, in constructii, dar si in cercetarea stiintifica la Institutul de Cercetari Comerciale si la Institutul pentru Cercetarea Co­mer­tului Interior si al Comertului. De asemenea, a fost profesor asociat la Universitatea "Spiru Haret", Facultatea de Finante si Contabilitate – Campulung Muscel si a ocupat functiile de vicepresedinte, prim-vi­cepresedinte si membru in colegiul de conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Munici­piului Bucuresti.

Deputatii din grupul minoritatilor nationale
1. Varujan Pambuccian – Uniunea Armenilor din Romania, lider
2. Ovidiu Victor Gant – Forumul Democrat German, vicelider
3. Ghervazen Longher – Uniunea Polonezilor din Romania "Dom Polski", vicelider
4. Dragos Gabriel Zisopol – Uniunea Elena din Romania, secretar
5. Adrian-Miroslav Merka – Uniunea Democratica a Cehilor si Slovacilor din Romania, secretar
6. Mircea Grosaru – Asociatia Italienilor din Romania, secretar
7. Aledin Amet – Uniunea Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, membru
8. Stefan Buciuta – Uniunea Ucrainenilor din Romania, membru
9. Gheorghe Firczak – Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania, membru
10. Ibram Iusein – Uniunea Democrata Turca din Romania, membru
11. Ignat Miron – Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, membru
12. Oana Manolescu – Asociatia Liga Albanezilor din Romania, membru
13. Nicolae Mircovici – Uniunea Bulgara din Banat, membru
14. Nicolae Paun – Partida Romilor Pro Europa, membru
15. Dusan Popov – Uniunea Sarbilor din Romania, membru
16. Mihai Radan – Uniunea Croatilor din Romania, membru
17. Aurel Vainer – Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, membru

×
Subiecte în articol: special