x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noul secretar general al Digitalizării, soția unui apropiat al lui Chirițoiu, de la Consiliul Concurenței

Noul secretar general al Digitalizării, soția unui apropiat al lui Chirițoiu, de la Consiliul Concurenței

de Ion Alexandru    |    20 Mar 2020   •   10:49
Noul secretar general al Digitalizării, soția unui apropiat al lui Chirițoiu, de la Consiliul Concurenței

Seria numirilor controversate făcute de premierul Ludovic Orban în aparatul guvernamental, după ce, în România, a fost declarată starea de urgență, continuă. Șeful Executivului a decis să o numească, provizoriu, pentru o perioadă de șase luni, ca secretar general al Autorității pentru Digitalizarea României, pe soția secretarului general al Consiliului Concurenței, un apropiat al lui Bogdan Chirițoiu, aflat, la rândul său, în grațiile lui Ludovic Orban.

Informația este oficială și poartă denumirea de Decizie a prim-ministrului nr. 176, din data de 18 martie 2019, prin care premierul Ludovic Orban supune exercitarea, cu caracter temporar, de către doamna Rodica Maria Picu a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Autorității pentru Digitalizarea României, pentru o perioadă de șase luni. Conform documentului citat, propunerea numirii Rodicăi Maria Picu în această înaltă demnitate a fost făcută chiar de conducerea Autorității, însă a fost formulată în data de 24 februarie 2020, înaintea instituirii stării de urgență.

Rodica Maria Piu ocupa, până miercuri, funcția de director al Direcției Programe de Formare Profesională a Institutului Național de Administrație (INA), iar, în perioada 2013 – 2017, a ocupat funcția de director al Direcției Coordonare Centre Regionale, Evaluare și Perfecționare Profesională din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Anterior, aceasta a activat ca și cercetător științific în cadrul Agenției Naționale Antidrog.

 

Relația matrimonială, devoalată de declarația de avere

Pe lângă aceste calități profesionale, noul secretar general al Autorității pentru Digitalizarea României pare a avea și o alta, de natură personală. Rodica Naria Picu este nimeni alta decât soția lui Daniel Picu, acesta din urmă ocupând funcția de secretar general al Consiliului Concurenței, instituție condusă de un apropiat al lui Ludovic Orban și al PNL, Bogdan Chirițoiu.

Conform declarației de avere completate, anul trecut, în calitate de director la Institutul Național de Administrație, Rodica Maria Picu a încasat un venit salarial anual în sumă de 95.288 de lei, în timp ce soțul ei, Daniel Picu, a realizat venituri salariale anuale în sumă de 142.304 lei, în calitatea sa de secretar general al Consiliului Concurenței, dar și de membru în Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar. Din același document, mai reiese faptul că soții Picu au mai încasat, de la stat, fiecare, tichete de vacanță, în cuantum de 1.305 lei.

 

Structura pe care o va conduce este cea care combate “fake-news-ul”

Autoritatea pentru Digitalizarea României, structură coordonată, pentru șase luni, în calitate de secretar general, de către Rodica Maria Picu, este o entitate nou-înființată, aflată în directa subordine a Cancelariei premierului Orban și care se ocupă, conform datelor existentente pe portalul instituției, cu coordonarea implementării strategiilor publice în domeniul transformării digitale și a politicilor publice în domeniu. Această structură a încheiat, așa cum “Jurnalul” a dezvăluit, în ediția de ieri, un protocol cu ONG-ul Code For Romania, pentru înființarea site-ului “Știri Oficiale”. Aceeași structură se ocupă și cu combaterea știrilor “fake-news” despre coronavirus. Code For Romania este o organizație finanțată de Romanian-American Foundation, din boardul căreia fac parte mai mulți foști angajați ai ONG-urilor controlate de miliardarul George Soros.

Documentul oficial care atestă numirea făcută de premier, chiar înaintea ședinței de Guvern nocturne, ocazionată de măsurile pe care le-a luat în situația de urgență

 

 

×