x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Posibilă comisie de anchetă parlamentară pentru afacerea “sparanghelul”

Posibilă comisie de anchetă parlamentară pentru afacerea “sparanghelul”

de Ion Alexandru    |    05 Mai 2020   •   09:10
Posibilă comisie de anchetă parlamentară pentru afacerea “sparanghelul”

Robert Cazanciuc, preşedinte interimar al Senatului, susține că, în cazul în care la audierile miniştrilor Muncii şi de Externe de joi, din comisiile de specialitate, vor rezulta "lucruri mult mai grave" în legătură cu plecarea românilor la muncă în străinătate în condiţii de pandemie, se poate ajunge chiar la constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru a analiza detaliile acestor plecări.

Declarația a avut loc după ce Biroul Permanent al Senatului a decis ca Bogdan Aurescu și Violeta Alexandru să fie audiați, pe data de 7 mai, în Comisiile reunite de politică externă, afaceri europene și muncă, în legătură cu situația românilor plecați la muncă în străinătate pe perioada pandemiei de COVID-19, în special în Germania, la cules de sparanghel.

Cazanciuc arată că a aflat din media că ar exista acorduri semnate între România și Germania. Acordurile trebuie să fie făcute publice. Românii trebuie să ştie cine a negociat, cum şi ce s-a negociat şi cine a avut mandat să negocieze. Miniştrii de Externe şi Muncii au ocazia ca într-un cadru oficial să clarifice dacă statul român a negociat ceva, în ce condiţii a negociat, care sunt limitele de protecţie pentru românii din străinătate. Dacă din aceste audieri rezultă şi lucruri mult mai grave, dacă o să iasă că românii nu sunt deloc protejaţi acolo, evident că se poate ajunge la o comisie de anchetă care să intre în detaliile ajungerii românilor în străinătate, condiţiile în care sunt nevoiţi să muncească acolo, condiţiile în care sunt protejaţi şi mai ales condiţiile în care oamenii aceia vor trebui să vină din nou acasă. Pot să vină acasă? Sunt într-o formă de carantină?", a precizat șeful Senatului. 

×
Subiecte în articol: robert cazanciuc