x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Orban vrea să evite o moțiune de cenzură pe tema legii electorale

Premierul Orban vrea să evite o moțiune de cenzură pe tema legii electorale

de Ion Alexandru    |    12 Dec 2019   •   09:51
Premierul Orban vrea să evite o moțiune de cenzură pe tema legii electorale

Ludovic Orban a reluat, ieri, obiceiul de acum două luni, când a căutat sprijin pentru dărâmarea Guvernului PSD, pentru a obține, de această dată, o majoritate confortabilă, cel puțin la Camera Deputaților, în vederea modificării Legii alegerilor locale, în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Guvernul nu își va asuma răspunderea pe acest subiect, deoarece există riscul unei moțiuni de cenzură depuse de PSD și sprijinite cel puțin de UDMR, ceea ce ar conduce la demiterea Executivului.

Astfel, prim-ministrul a negociat, ieri, cu partidele parlamentare reprezentate în Camera Deputaților care au sprijinit, în principal, învestirea Cabinetului PNL, dar a încercat și o discuție cu liderul Pro România, Victor Ponta. Există, la acest moment, trei proiecte de lege care vizează modificarea legii electorale, unul depus de PNL, altul depus de USR și încă unul al PMP, care au trecut de Senat, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest sens.

Astfel, intenția Cabinetului de a nu asuma răspunderea pe această temă conduce la ideea că Ludovic Orban nu agreează, deocamdată, planul de a fi demis, în vederea organizării de alegeri anticipate. Totuși, premierul a amenințat cu o nouă asumare a răspunderii, de data aceasta pe proiecul Legii Bugetului de Stat, care, dacă nu va trece de Parlament până în 31 decembrie, va fi trecut prin asumarea răspunderii. Legea Bugetului va conține și prevederea interzicerii cumulului pensiei cu salariul de la stat, prevedere care a fost deja, în urmă cu zece ani, declarată ca fiind neconstituțională.

 

 

 

 

 

×