x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Procurorul penal Emilian Eva, director, pentru o zi, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca

Procurorul penal Emilian Eva, director, pentru o zi, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca

de Ion Alexandru    |    23 Mar 2020   •   11:00
Procurorul penal Emilian Eva, director, pentru o zi, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca
Sursa foto: Alex Micsik

Condamnat la 2 ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare, pentru fapte de corupție, fostul procuror DNA Emilian Eva a fost considerat de actualul ministru al Sănătății, Victor Costache, drept persoana potrivită să conducă, în calitate de director, Spitalul de Psihiatrie Săpoca. Dosarul penal care îl vizează pe Eva nu este soluționat definitiv, deoarece judecata este suspendată de mai bine de doi ani, întrucât se așteaptă o decizie a CJUE. În schimb, instanța de fond i-a interzis fostului procuror să ocupe funcții publice pe o durată de doi ani. După ce numirea făcută de Costache a explodat în presă, Emilian Eva a fost anunțat că a rămas din nou fără serviciu la stat.

 

Numirea lui Eva la conducerea spitalului de psihiatrie a fost decisă, prin ordin de ministru, joi, pe 19 martie, după ce, în prealabil, Victor Costache a demis-o pe Viorica Mihălașcu din funcția de manager. Angajații unității medicale, unde, în anul 2019, o persoană aflată în sevraj a ucis mai mulți pacienți internați, au primit înștiințarea că noul lor șef este fostul procuror DNA Emilian Eva.

Statutul de director de spital al acestuia a funcționat 24 de ore, până vineri, pe 20 martie, când a primit de la minister un fax prin care a fost anunțat că ordinul de numire a fost revocat. Asta după ce, în prealabil, informația a apărut în presa locală și, de aici, s-a rostogolit în presa centrală.

La momentul „ungerii” la șefia Spitalului de Psihiatrie Săpoca, Emilian Eva, procuror suspendat din profesie, primise o condamnare, la Curtea de Apel București, de 2 ani și 11 luni de pușcărie, cu suspendare, pentru luare de mită și acte de comerț incompatibile cu funcția. Hotărârea judecătorească datează din data de 17 octombrie 2017, ea nefiind, nici la acest moment, definitivă. Asta, deoarece Eva a invocat aplicarea dreptului european în dosarul său, fiind sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Până în prezent, CJUE nu a răspuns la întrebările cu care a fost sesizată, iar Instanța Supremă a suspendat judecarea apelului, până la pronunțarea instanței europene.

 

Pe lângă pedeaspa cu închisoarea, ÎCCJ a mai impus și alte interdicții

Însă numirea de către Victor Costache a lui Emilian Eva la conducerea spitalului de stat este una cu atât mai controversată, cu cât, odată cu condamnarea la închisoare cu suspendare, instanța de fond i-a mai aplicat acestuia și o serie de pedepse complementare și accesorii, care se referă, printre altele, la interzicerea dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Magistraţii l-au condamnat, în 2017, pe fostul procuror Emilian Eva la 2 ani şi 8 luni de închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor cu titlu de pedeapsă complementară pentru infracţiunea de luare de mită, dar şi la 9 luni închisoare pentru „săvârşirea infracţiunii de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”. De asemenea, i-a fost aplicată o amendă în valoare de 12.000 de lei pentru infracţiunea de fals în declaraţii.

Ministrul Sănătății l-a numit director la un spital de stat pe un condamnat căruia i-a fost restricționat dreptul de a ocupa funcție de conducere la stat

×
Subiecte în articol: Emilian Eva