x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD s-a sucit. Social-democrații iau în calcul depunerea unei moțiuni de cenzură

PSD s-a sucit. Social-democrații iau în calcul depunerea unei moțiuni de cenzură

de Ion Alexandru    |    04 Mai 2020   •   08:08
PSD s-a sucit. Social-democrații iau în calcul depunerea unei moțiuni de cenzură

Ieșirile lui Klaus Iohannis din ultima săptămână și, în special, atacul virulent adus PSD și președintelui acestui partid, Marcel Ciolacu, pe tema “înțelegerii secrete” pe care acesta ar fi avut-o cu premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru “cedarea Ardealului”, i-au determinat pe social-democrați să reconsidere planul poststare de urgență. Surse politice afirmă că decizia PSD este aceea ca, la începutul lunii iunie, să se alăture Pro România și ALDE, în sensul depunerii unei noi moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban.

 

Mai mulți membri ai PSD arată că atacurile din ultima vreme, precum și campaniile de fake-news promovate de la tribuna prezidențială, la care se adaugă criza economică și a locurilor de muncă preconizată după ce va expira și al doilea decret prin care a fost instituită starea de urgență au determinat principalul partid din Parlament să ia, în perioada următoare, măsuri drastice. Astfel, conform acestor surse, social-democrații sunt deciși ca, în prima jumătate a lunii viitoare, să inițieze și să supună votului celor două Camere o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Anterior, atât liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cât și președintele Pro România, Victor Ponta, au declarat public că se impune un astfel de demers, imediat după ce va fi ridicată starea de urgență. PSD preciza, în urmă cu două săptămâni, că, deocamdată, nu putea fi vorba despre o moțiune de cenzură și că, la acel moment, erau vizate depunerea unor moțiuni simple împotriva unor membri ai Guvernului.

 

Opoziția are deja voturile

Declarația lui Klaus Iohannis, însă, care a acuzat PSD că a luptat pentru a ceda Ardealul ungurilor și atacul direct al președintelui la adresa lui Marcel Ciolacu, prin care susține că acesta din urmă ar fi avut o înțelegere secretă cu liderul de la Budapesta, Viktor Orban, a reconfigurat planurile pe termen scurt ale Opoziției. Astfel, cei trei lideri – Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu au avut deja discuții pe tema moțiunii de cenzură, iar, până la sfârșitul acestei luni, conducerile celor trei partide, în forurile statutare, urmează să și oficializeze această decizie de dărâmare a Cabinetului liberal. Mai mult, sursele afirmă că, după căderea Guvernului Orban 2, PSD, ALDE și Pro România urmează să facă președintelui României o propunere de prim-ministru, intenționând, astfel, să preia guvernarea până la alegerile parlamentare la termen sau amânate, pentru primăvara anului viitor.

În Camera Deputaților, PSD are 132 de parlamentari, la care se adaugă cel puțin un neafiliat. ALDE are, la rându-i, șase deputați, în timp ce grupul Pro Europa deține 21 de parlamentari. La aceștia se pot adăuga alți doi parlamentari independenți.

La Senat, PSD are 70 de parlamentari, în timp ce ALDE are patru reprezentanți, iar Pro România, trei aleși. Adunați, toți aceștia înseamnă 139 de parlamentari, cu șase mai mulți decât limita de 133 necesară atât dărâmării Guvernului Orban, prin moțiune de cenzură, cât și pentru formarea unei noi majorități parlamentare. La moțiunea de cenzură din februarie, când Guvernul Orban I a fost trimis acasă, au votat pentru demitere 261 de parlamentari, inclusiv de la UDMR.

Opoziția din Parlament se pregătește să-i zică, din nou, “búcsú” (adio - n.red.) lui Ludovic Orban

×