x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Robert Cazanciuc: Legea carantinării și izolării este proastă și nu protejează pe nimeni

Robert Cazanciuc: Legea carantinării și izolării este proastă și nu protejează pe nimeni

12 Iul 2020   •   15:35
Robert Cazanciuc: Legea carantinării și izolării este proastă și nu protejează pe nimeni

Legea carantinării și izolării este proastă și nu protejează pe nimeni, potrivit afirmațiilor președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. Acesta cere aviz de la CSM și de la Ministerul Justiției pentru proiectul actului normativ, pentru că încalcă prevederile Constituției dar jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

După ce premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că „a ajuns la capătul răbdării”, întrucât Parlamentul nu dă vot final pe legea carantinării și izolării, senatorul PSD i-a reamintit că s-a lucrat până noaptea târziu. 

„E ca și cum un elev care nu prea a învățat în liceu, nu prea știe să scrie, a dat Bac-ul acum și dă vina pe profesori sau pe Comisia de examinare că a picat examenul. Așa face Orban în momentul de față”, spune Cazanciuc.

Carantina, izolarea, spitalizarea, la care face referire legea, trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice, de boală, însă în proiectul elaborat de guvernul Orban nu există nici o garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă „pentru un singur strănut”.

„Semnele sugestive, așa cum este formulat în proiectul Guvernului, nu reprezintă o dovadă clară, științifică. Să fie foarte clar: toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat, ajutat să nu răspândească boala. Dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferența dintre un regim democratic și unul dictatorial. Îți trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu asemenea proiect, după care tot tu să țipi că nu este votat. Este a treia oară când Guvernul trimite Parlamentului în ultimul moment o lege foarte proastă, plină de greșeli și care lasă loc abuzurilor. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar și în situații similare”, a mai spus senatorul.

Un alt exemplu pentru care legea nu poate trece de vot în forma actuală este că în cuprinsul ei nu este precizată perioada măsurilor.

„Proiectul lui Orban nu le garantează românilor că vor fi izolați sau spitalizați doar atâta timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată, cum vrea domnul Orban.

Confiscarea și distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicată în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale.

Proiectul lui Orban nu prevede nici în acest caz niciuna dintre aceste garanții. E ca și cum funcționarul ar dispune pentru mașina fiecăruia dintre noi pentru un an de zile, pentru că așa crede el”, potrivit președintelui interimar al Senatului.

O altă problemă ține de contestarea restrângerii de drepturi.

„Curtea Constituțională a spus foarte clar în această privință că trebuie să existe reglementat detaliat procedura aplicabilă pentru luarea măsurii și contestarea măsurii. Proiectul lui Orban nu conține nicio garanție că românii nu vor depinde de semnătura unui funcționar”, a mai spus social-democratul.

Senatul a cerut guvernului ca până luni să ofere o fundamentare din practica europeană, despre cum este situația în Germania, Austria, Spania sau Italia în privința internării obligatorii și pe detașarea obligatorie a medicilor.

„Este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecător. Legea trebuie să fie clară, ușor de înțeles, ușor de aplicat. Să nu dea naștere la abuzuri. Noi trebuie să explicăm oamenilor că este o situație de risc și trebuie să luăm măsuri ferme, dar trebuie să ne asigurăm că măsurile luate sunt respectate de toți. Adică legea nu e doar pentru fraieri. O lege proastă nu protejează pe nimeni. O lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Interesul nostru este să avem o lege cât mai bună și cât mai repede posibil”, a spus Cazanciuc.

Acesta a precizat, că proiectul nu are avizul CSM și nu știe dacă Ministerul Justiției și-a dat acordul.

„Eu nu cred, pentru că el în mod cert vine în contradicție cu legea fundamentală. Părerea mea este că MJ nu a avizat un asemenea proiect, CSM nu a avizat în mod cert pentru că nu a avut un asemenea proiect de lege”.

Mediafax

×