x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Secretul votului, inexistent la scrutinul de duminică

Secretul votului, inexistent la scrutinul de duminică

de Ion Alexandru    |    21 Mai 2019   •   09:47
Secretul votului, inexistent la scrutinul de duminică
Sursa foto: Victor Stroe

Organizarea referendumului consultativ, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, riscă să încalce principiul constituţional al secretului votului. Asta, deoarece fiecare alegător care se prezintă la urne poate solicita un singur buletin de vot, ceea ce înseamnă că îşi va exprima dreptul electoral doar pentru alegerile europarlamentare, fie va solicita trei buletine de vot, ceea ce înseamnă că va participa şi la referendum. Iar acest lucru, inclusiv identitatea alegătorului, va fi înregistrată în registrul biroului electoral al secţiei de votare. Mai mult, opţiunea unui singur buletin de vot înseamnă că alegătorul votează cu Puterea, iar opţiunea solicitării tuturor celor trei buletine înseamnă că alegătorul este votant al Opoziţiei.

 

“Membrii biroului electoral de secţie vor cunoaşte opţiunile politice şi modul în care a votat fiecare alegător, în funcţie de opţiunea exprimată în faţa acestui birou: de a participa sau nu la referendumul care se desfăşoară simultan cu europarlamentarele. Cine face efortul să vină până la secţia de votare şi, dacă tot a venit până acolo, nu vrea să participe la unul dintre cele două feluri de alegeri, de exemplu, la referendum, e clar împotriva acelui fel de alegeri şi, logic, împotriva celor care-l susţin (Opoziţie); deci, e un votant al puterii. Şi viceversa”, se arată într-o analiză publicată de APADOR-CH.

Concret, analiza demonstrează faptul că, pe 26 mai, membrii Biroului Electoral Central şi ai secţiilor de votare vor şti cum a votat fiecare alegător, cu nume, prenume şi CNP, chiar înainte ca buletinele de vot să ajungă în urnă. Astfel, vor înţelege imediat de partea cui a votat (Putere sau Opoziţie) fiecare. Dacă a primit un buletin de vot, înseamnă că votează cu Puterea, dacă a primit trei buletine de vot, înseamnă că a votat cu Opoziţia. Alegerile europarlamentare sunt dublate de referendumul consultativ pe justiţie, declanşat de Klaul Iohannis. Fiind vorba despre două întrebări, vor fi tipărite separate, fiecare pe câte un buletin de vot, care vor fi introduse într-o urnă separată faţă de cea folosită pentru alegerile europarlamentare, în care se va introduce un singur buletin.

 

Cvorumul, cunoscut înainte de deschiderea urnelor

Referendumul organizat de preşedinte este susţinut de votanţii PNL şi USR şi deloc susţinut de votanţii PSD şi ALDE. În momentul în care un votant solicită să îi fie înmânate şi buletinele de vot pentru referendum, înseamnă că, la europarlamentare, votează cu unul dintre cele două partide care au promovat iniţierea acestui referendum. Şi invers, dacă cere doar un buletin, înseamnă că este un votant al actualei puteri. După ce a primit unul sau trei buletine, fiecare alegător semnează într-un tabel care conţine datele sale personale, astfel încât membrii secţiei de votare vor şti în timp real cine şi în ce fel a votat.

În aceeaşi manieră, analizând numărul total de persoane care au solicitat şi buletinele de vot pentru referendum, Biroul Electoral Central va şti, înaintea deschiderii urnelor, dacă a fost întrunit cvorumul de 30% de participare, pentru ca referendumul să fie validat.

×