x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Senatul a “trântit” Ordonanța alocațiilor. Legea s-a mutat la Camera Deputaților

Senatul a “trântit” Ordonanța alocațiilor. Legea s-a mutat la Camera Deputaților

de Ion Alexandru1    |    12 Aug 2020   •   09:02
Senatul a “trântit” Ordonanța alocațiilor. Legea s-a mutat la Camera Deputaților
Sursa foto: Lucian Alecu

După ce Comisia de Muncă a Senatului a adoptat, ieri, un raport de respingere a Ordonanței de Urgență a Guvernului Orban, prin care alocațiile pentru copii urmează a fi majorate, anul acesta, doar cu 20 la sută, în ciuda faptului că legea impune o dublare a acestora, plenul Senatului a adoptat legea de respingere a actului guvernamental. Votul a fost unul zdrobitor, care a confirmat avertismentul făcut, încă de luni, de către senatorul Daniel Zamfir: 87 de voturi pentru adoptarea legii de respingere a OUG, 29 de voturi împotrivă și doar 12 abțineri. 

Parlamentul României a adoptat, la finalul anului trecut, o lege prin care s-a stabilit dublarea, începând cu anul 2020, a alocațiilor de stat pentru copii. În plină criză sanitară, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care a prorogat aplicarea acestei obligații legale pentru data de 1 august. Luna trecută, Parlamentul a adoptat o lege de respingere a acestei ordonanțe, lege care a fost atacată de Executiv la Curtea Constituțională. Instanța a decis, însă, că Guvernul este obligat să găsească resursele financiare necesare aplicării întocmai a legii, la momentul stabilit prin lege. Fără a ține cont de această decizie, Executivul a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență, prin care a eșalonat dublarea acestor indemnizații, până în vara anului 2022. Ieri, Senatul a respins acest act normativ. 

Ordonanța se va muta la Camera Deputaților, care este for decizional. Conform surselor politice, și aici situația urmează să se tranșeze în regim de urgență, după care legea de respingere va fi transmisă, spre promulgare, președintelui României. Există posibilitatea ca Guvernul să atace legea, din nou, la CCR, sau ca președintele Iohannis să o retrimită Parlamentului, spre reexaminare.

 

×