x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tandem Iohannis-Tăriceanu împotriva Guvernului “Dăncilă 2 și un sfert de ALDE”

Tandem Iohannis-Tăriceanu împotriva Guvernului “Dăncilă 2 și un sfert de ALDE”

de Ion Alexandru    |    13 Sep 2019   •   08:30
Tandem Iohannis-Tăriceanu împotriva Guvernului “Dăncilă 2 și un sfert de ALDE”
Sursa foto: Lucian Alecu

Niciunul dintre cei șase miniștri propuși de Viorica Dăncilă nu a fost acceptat de președintele Klaus Iohannis, respingând, așa cum i-a cerut Călin Popescu Tăriceanu, prin intermediul unei scrisori deschise, semnarea decretelor pentru învestirea ca membri ai Guvernului a celor trei membrii ALDE. Iohannis este de părere că Guvernul și-a schimbat compoziția politică și că ALDE a arătat ferm că a părăsit Coaliția. Însă, de cealaltă parte, există mai multe organizații teritoriale ale ALDE care denunță decizia ruperii Coaliției și solicită organizarea unui congres. Mai mult, Filiala Prahova a emis, prin vot, o rezoluție prin care a mandatat-o pe Grațiela Gavrilescu să devină membru al Cabinetului Dăncilă.

 

„Am primit o corespondență de la doamna prim-ministru, în care îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită eliberarea din funcție a unor miniștri interimari și numirea a altor șase miniștri”, a anunțat, ieri, Klaus Iohannis. „Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar. Am mai primit o astfel de cerere de remaniere în august, iar, la câteva ore, ALDE anunța public că părăsește Coaliția. Constituția solicită, în aceste condiții, existența unui vot de încredere în Parlament. Acesta este motivul pentru care a respins acea remaniere. După aceea, doamna premier a venit cu o solicitare să numesc unii miniștri interimari. Din același motiv, conform articolului 85 din Constituție, am respins și acea cerere. Vine și a treia oară. Vă spun direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului! Altfel, situația nu se poate rezolva”, a adăugat șeful statului.

Președintele motivează, cu cuvinte desprinse, practic, din scrisoarea primită, cu două zile în urmă, de la Călin Popescu Tăriceanu, că solicitarea de remaniere este „cras neconstituțională”. „ALDE a părăsit Coaliția de guvernare. Nu încape nicio îndoială că trebuie să se ducă în Parlament. PSD se agață într-un mod jalnic de putere. Niciun ministru nou nu va fi decât prin validarea Guvernului în Parlament”, a mai afirmat acesta.

 

O parte din ALDE nu rupe Coaliția. Oficial

Argumentația lui Iohannis ar sta în picioare, dacă nu ar exista o rezoluție votată, miercuri seară, de Filiala Prahova a ALDE, document politic prin care se acordă susținerea unui nou mandat de viceprim-ministru și ministru al Mediului pentru Grațiela Gavrilescu. Conform acestei rezoluții, „Hotărârea Biroului Permanent Central din 03.09.2019 cu privire la modalitatea de sancționare a membrilor ALDE care acceptă funcții publice propuse de alte partide politice contravine prevederilor statutare. Conform art. 19 lit. e, din Statutul ALDE, sancțiunea excluderii pentru membrii BPC și BPEx la propunerea Președintelui partidului se poate lua numai prin hotărârea Delegației Permanente Naționale. Rezultă, deci, foarte clar că Hotărârea din 03.09.2019 încalcă prevederile statutare”.

Astfel, asemenea lui Teodor Meleșcanu, care, conform unei declarații a lui Călin Popescu Tăriceanu, a fost exclus din ALDE odată cu acceptarea de către domnia sa a funcției de președinte al Senatului, de excludere sunt vizați și Grațiela Gavrilescu, Ion Cupă și Ștefan Băișanu, propuși de Viorica Dăncilă pentru funcții ministeriale. Toți aceștia au lăsat de înțeles că, în situația în care se va decide excluderea lor din ALDE, vor contesta măsura în instanță. Fapt ce face ca, până la pronunțarea unei hotărâri definitive, calitatea lor de membri ai ALDE să rămână funcțională. Moment din care ne aflăm într-o ipoteză inedită. ALDE este la Guvernare, în ciuda deciziei conducerii partidului.

 

Tăriceanu riscă un congres potrivnic

Luni, la ALDE, va avea loc o ședință a Delegației Permanente, convocată pentru a oficializa excluderile din partid ale „disidenților”. Însă, pe surse, mai multe filiale teritoriale ale partidului vor ridica problema convocării unui congres extraordinar, în care să se repună la vot ieșirea de la guvernare. Ulterior, miercuri, Curtea Constituțională urmează să ia în discuție solicitarea Vioricăi Dăncilă de constatare a conflictului juridic de natură constituțională generat de Iohannis, prin refuzul precedent de numire a miniștrilor interimari.

În toată această bătălie politică, dată pe viață și pe moarte, încă un minister a rămas fără șef. Interimatul lui Mihai Fifor la Ministerul de Interne. Iar, conform președintelui, acest minister, asemenea altor trei, nu va mai avea un conducător până când Viorica Dăncilă nu se va prezenta, în Parlament, pentru votul de validare.

 

 

×