x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teodor Meleșcanu, noul președinte al Senatului

Teodor Meleșcanu, noul președinte al Senatului

de Ion Alexandru    |    11 Sep 2019   •   08:31
Teodor Meleșcanu, noul președinte al Senatului

După o ședință mai mult decâ tensionată în Plenul Senatului, al doilea om în stat este, începând de ieri, Teodor Meleșcanu. Asta, după ce votul a fost reluat, din pricina faptului că niciunul dintre cei trei cadidați înscriși în cursă nu a întrunit baremul de 68 de puncte. Ineditul constă în faptul că, deși a avut candidat propriu pentru șefia Senatului, în persoana lui Ion Popa, ALDE nu a reușit să strângă decât 13 voturi.

 

PSD s-a ținut de cuvânt și l-a sprijinit pe senatorul ALDE, Teodor Meleșcanu, la șefia Senatului, după demisia din funcție a lui Călin Popescu Tăriceanu. Fapt ce a generat o situație mai mult decât neobișnuită, ALDE având doi candidați pentru ocuparea celei de-a doua funcție în stat. Oficial, partidul lui Tăriceanu l-a desemnat pe senatorul Ioan Popa, care nu a reușit să adune mai mult de 13 voturi. Pe locul doi, în primul tur de alegere, s-a situat candidatul PNL, Alina Gorghiu, care a întrunit 49 de voturi, iar pe primul loc s-a plasat Teodor Meleșcanu, cu 67 de voturi. Un singur vot a lipsit pentru ca Meleșcanu să fie desemnat șef al Senatului din primul tur, în condițiile în care 5 voturi au fost anulate.

După reluarea votului, în care au rămas în cursă doar candidatul ALDE, dar susținut de PSD, Teodor Meleșcanu, și cel al PNL, Alina Gorghiu, după numărătoarea bilelor din urnă, scorul a fost de 73 voturi pentru Meleșcanu și 59 voturi pentru Gorghiu. Ceea ce înseamnă că noul președinte al senatorilor este  Meleșcanu .

Tăriceanu a atacat dur intenția, materializată, a PSD, de a propune și susține candidatura lui Meleșcanu, avertizândul pe fostul șef al SIE și ex-ministru de Externe cu excluderea din partid, în cazul în care, ales fiind, ar acepta funcția. Și, pentru turul al doilea, ALDE a anunțat că votează pentru candidatul Opoziției, în persoana Alinei Gorghiu.

În replică, Teodor Meleșcanu îi atrage atenția lui Călin Popescu Tăriceanu că el însuși a ocupat funcția de președinte al Senatului, sprijinit fiind de PSD, funcție deținută, anterior, de liberalul Crin Antonescu, de asemenea sprijinit de social-democrați.

 

 

×
Subiecte în articol: teodor melescanu presedinte senat