x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teodorovici propune achiziția de echipamente și infrastructură spitalicească de la guverne UE și non-UE

Teodorovici propune achiziția de echipamente și infrastructură spitalicească de la guverne UE și non-UE

de Ion Alexandru    |    06 Apr 2020   •   10:46
Teodorovici propune achiziția de echipamente și infrastructură spitalicească de la guverne UE și non-UE

Eugen Orlando Teodorovici anunță că astăzi va depune la Parlament un proiect de lege care să permită Guvernului să achiziționeze aparatură medicală, echipamente de protecție și infrastructură spitalicească de la guvernele altor state, atât din Uniunea Europeană, cât și din afara UE. Fostul ministru al Finanțelor Publice avertizează că va depune proiectul, asumându-și toate riscurile care ar putea urma, spunând că, în contextul actual, este o soluție pentru ca România să își poată asigura imediat nevoile din sistemul de sănătate.

 

Conform acestui proiect de lege inițiat de Teodorovici, care are un articol unic, „se aprobă atribuirea de către Guvernul României guvernelor statelor UE și non-UE de contracte de achiziție de echipamente de protecție, de aparatură medicală, spitale de campanie, precum și de construcție de infrastructură spitalicească, pe baza ofertei acestora și a necesarului stabilit de Guvernul României”. În expunerea de motive, Eugen Orlando Teodorovici menționează că, „în contextul în care Uniunea Europeană reușește să asigure doar 10% din necesarul de echipamente medicale în lupta cu noul coronavirus, cantitățile disponibile și livrările de echipamente personale de protecție și alte dispozitive medicale, în special ventilatoare, rămân îngrijorătoare în toată Europa. Iar statele membre fac eforturi susținute să achiziționeze echipamentele medicale cruciale, cum ar fi măștile, echipamentele de protecție, ventilatoare pentru pacienții cu probleme respiratorii severe și alte produse medicale indispensabile în lupta împotriva COVID-19”.

Teodorovici mai scrie, în expunerea de motive, că vânzările între guverne reprezintă o metodă care permite achiziția de echipamente, precum și construcția de infrastructură spitalicească, fiind cea mai bună opțiune pentru acoperirea necesarului național, în contextul stării excepționale într-un termen scurt.

 

Proiectul va fi depus astăzi, la Senat

Fostul ministru atrage atenția, într-o postare pe contul său de socializare, prin intermediul căreia vorbește despre această inițiativă, că, pe baza acestui proiect de lege, „România își poate asigura IMEDIAT toată nevoia (la nivel național) de echipamente de protecție și aparatură medicală, astfel încât să scadă numărul de îmbolnăviri și implicit numărul de pierderi de vieți omenești din cauza COVID-19”. Acesta adaugă că, pe baza necesarului făcut la nivelul întregii țări, guvernul poate achiziționa tot necesarul de echipamente de protecție și aparatură medicală și să-l distribuie în mod transparent către toate unitățile spitalicești și oriunde nevoia o impune.

„Credeți că politicienii (cei care contează!) și mai ales «grupurile de interese» vor accepta și vor sprijini adoptarea acestei legi, astfel încât viața românilor să nu mai fie pusă în pericol? Credeți că «prietenii României» vor accepta ca românii să beneficieze înaintea lor de echipamente de protecție și aparatură medicală și, mai ales, ca toate astea să nu fie cumpărate de la ei? Eu, cu toate riscurile, am să depun acest proiect de lege mâine, în Parlament”, mai scrie senatorul social-democrat.

 

 

Teodorovici: „Credeți că politicienii (cei care contează) și mai ales «grupurile de interese» vor accepta și vor sprijini adoptarea acestei legi, astfel încât viața românilor să nu mai fie pusă în pericol?”

×