x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ţuţuianu: Este iresponsabil să lipseşti armata de mijloacele necesare apărării

Ţuţuianu: Este iresponsabil să lipseşti armata de mijloacele necesare apărării

21 Ian 2019   •   12:32
Ţuţuianu: Este iresponsabil să lipseşti armata de mijloacele necesare apărării

Este iresponsabil să lipseşti Armata de mijloacele necesare apărării acestei ţări, a declarat, luni, senatorul Adrian Ţuţuianu, referindu-se la planul de înzestrare al Armatei.

''Este iresponsabil, în condiţiile în care, de exemplu, Rusia şi-a instalat sistemul de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, să lipseşti Armata de mijloacele necesare apărării acestei ţări, în condiţiile în care partenerii strategici vin şi acordă suport logistic important în zona Mării Negre. De asemenea, vreau să fie foarte clar, nu prea a spus-o nimeni, prin necheltuirea banilor de la Apărare, lucru care se face în bună parte intenţionat, se reglează deficitul bugetar al României. Dacă s-ar fi cheltuit 2% din PIB pentru apărare, nu am fi putut să ne încadrăm în ţinta de deficit care a fost convenită şi lucrul acesta îl puteţi vedea, fără a face mare efort, pe execuţia bugetară a anului trecut. 1,8 în loc de 2% ar fi dus deficitul bugetar peste 3%'', a spus Ţuţuianu.

Acesta a afirmat că planul de înzestrare a Armatei prevede şi dotarea cu corvete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă anti-navă, modernizare maşini de luptă, transportoare blindate pentru trupe, sisteme de comunicaţii. Ţuţuianu a precizat că este foarte grav că a fost anulată licitaţia pentru dotarea cu camioane, fiind vorba de 3.000 de astfel de autovehicule.

''Suntem la un an şi patru luni de când am părăsit postul de ministru al Apărării, am evitat în această perioadă să abordez subiecte legate de Armată, pentru că, poate, s-ar fi considerat că o fac, ştiu eu, dintr-un fel de frustrare. La 1 august 2017, în şedinţa CSAT, a fost prezentat şi adoptat planul de înzestrare al Armatei pentru perioada 2017-2026, planul de înzestrare a fost susţinut de PSD, inclusiv prin vocea lui Liviu Dragnea (...). Planul de înzestrare vizează opt proiecte majore, pentru care s-a obţinut aprobarea Parlamentului'', a subliniat Adrian Ţuţuianu.

Senatorul a prezentat mai multe proiecte ''ratate'', printre care transportorul blindat 8x8 de la Moreni, judeţul Dâmboviţa.

''Transportorul blindat de la Moreni este un proiect ratat, vinovatul principal este ministrul Andruşcă de la Ministerul Economiei. Este şi motivul pentru care am avut reacţii foarte dure faţă de el, dar, în aceeaşi măsură, vinovăţia aparţine miniştrilor Apărării Naţionale şi Guvernului, care nu au dat curs unui proiect esenţial pentru economia naţională'', a declarat Ţuţuianu.

Acesta a vorbit şi despre alte proiecte care nu au fost puse în practică.

''Un al doilea proiect care nu are un răspuns este punerea în funcţiune a fabricii de pulberi de la Făgăraş, de la Victoria. Nu se poate face muniţie în România fără să existe pulbere, de la cartuşul simplu până la bombele de aviaţie, toate au în componenţă pulbere. Din păcate, de doi ani de zile, guvernul nu a reuşit să pună în aplicare acest proiect. Un al treilea proiect important, modernizarea avioanelor Şoim, proiect care implica Ministerul Cercetării şi Ministerul Apărării Naţionale şi care, de asemenea, este nepus în operă, deşi discuţiile erau foarte avansate la momentul august 2017. Nu s-au făcut paşi concreţi în dotarea Armatei cu elicoptere de atac, discuţiile acestea le-am avut în iulie şi august 2017, erau parteneri interesaţi să intre în colaborare cu industria locală'', a mai spus Adrian Ţuţuianu. AGERPRES

×
Subiecte în articol: adrian tutuianu