x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR, apel la partidele parlamentare pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

USR, apel la partidele parlamentare pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

13 Iul 2020   •   17:58
USR, apel la partidele parlamentare pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”

USR face un apel către toate partidele parlamentare să voteze inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”. Aceasta este susținută de peste un milion de români.

Potrivit unui comunicat al USR, înainte cu două zile de terminarea sesiunii extraordinare, inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” nu a intrat în dezbaterea plenului Camerei și nici nu a primit un raport din partea Comisiei juridice.

Pentru ca introducerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare să nu rămână un simplu exercițiu de imagine, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției trebuie să primească raport din partea Comisiei juridice conduse de deputatul PSD Nicușor Halici, iar apoi să fie dezbătută și votată în plenul Camerei Deputaților, înainte de a merge la Senat.

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a solicitat luni, în debutul ședinței de plen, ca președintele Comisiei juridice să convoace comisia astfel încât inițiativa să primească de urgență un raport.

„USR face un apel către parlamentarii tuturor partidelor pentru deblocarea dezbaterilor, astfel încât inițiativa cetățenească, depusă în urmă cu mai bine de un an în Parlament, să-și poată urma cursul legislativ și, mai apoi, să fie supusă consultării populare”, se arată în comunicat.

Liderul USR Dan Barna crede că votul nu poate fi decât în favoarea inițiativei.

„Nu cred că vreun parlamentar își poate permite luxul de a vota împotriva voinței românilor pe o temă atât de sensibilă, pentru că, altfel, ar trebui să explice oamenilor care l-au trimit acolo de ce insistă ca statul român să fie parazitat de infractori”, a spus Barna.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Inițiativa a intrat în proces legislativ la Camera Deputaților în mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituțională.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: usr fara penali in functii publice