x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR vrea Constituţie anti-penali

USR vrea Constituţie anti-penali

de Sînziana Duţă    |    09 Noi 2017   •   16:01
USR vrea Constituţie anti-penali
Sursa foto: DIANA OROS

USR a început să strângă semnături pentru o inițiativă cetățenească de modi­ficare a Constituției astfel încât persoa­nele condamnate să nu mai poată ocupa funcții publice în statul român. Pentru revizuirea Constituţiei sunt necesare cel puţin 500.000 de semnături.

Președintele USR Dan Barna a anunțat că formațiunea pe care o conduce a inițiat strângerea de semnături pentru o inițiativă cetățenească menită să interzică accesul „penalilor” în funcţii publice. Este vorba despre persoanele condamnate definitiv la închisoare, iar USR speră să strângă cel puţin 500.000 de semnături, atât cât este minimul necesar pentru revizuirea Constituţiei. „România nu ar fi fost astăzi aici dacă în conducerea statului nu ar fi existat oameni cu probleme penale. USR inițiază strângerea de semnături pentru o inițiativă cetățenească – fără penali în funcții publice. România nu poate să devină un stat european dacă această așteptare a cetățenilor nu este soluționată”, a precizat liderul USR. Potrivit lui Dan Barna, textul inițiativei cetățenești va fi următorul: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, Camerei Deputaților și Senat și la Președinția României cetățeni condamnați definitiv la închisoare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”. Pentru succesul iniţiativei, USR a făcut apel la strângerea de semnături de către organizaţiile civice, astfel încât demersul să nu poată fi ignorat de către Parlament.

Potrivit Constituției, revizuirea legii funda­mentale poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. Constituţia mai arată că „cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în Municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

Coaliția pentru Familie a strâns 3 milioane de semnături pentru o propu­nere de revizuire a Constituției privind definiția familiei. Iniţiativa cetăţe­nească se află, în prezent, la Senat.

×
Subiecte în articol: usr