x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gripa sezonieră: Val de îmbolnăviri în rândul copiilor

Gripa sezonieră: Val de îmbolnăviri în rândul copiilor

de Monica Cosac    |    28 Feb 2020   •   10:18
Gripa sezonieră: Val de îmbolnăviri în rândul copiilor

Numărul persoanelor care au murit, până în prezent, din cauza gripei a ajuns la 47, a anunţat, ieri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Speriaţi de noul virus descoperit în China, românii par să fi uitat de pericolul gripei sezoniere, deşi statisticile internaţionale ar trebui să ne îngrijoreze, atrag atenţia medicii. Potrivit pediatrului Mihai Craiu, „acesta este un sezon gripal cu o activitate neobişnuită la nivelul populației pediatrice”.

Ultimele persoane care au murit de gripă sunt două femei din judeţul Iaşi - una de 58 de ani, iar cealaltă de 64 de ani - confirmată cu acelaşi tip de virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 (cel care a provocat aşa-numita gripă porcină). Potrivit specialiştilor din cadrul CNSCBT, ambele femei aveau condiţii medicale preexistente şi nu erau vaccinate antigripal.

Medicii avertizează că, în acest sezon gripal, în care cele mai multe cazuri au fost confirmate cu virusul gripal tip A, subtip (H1)pdm09, rata îmbolnăvirilor şi deceselor în rândul copiilor este foarte ridicat. „În ultimul raport al CDC (Centers for Disease Control and Prevention din SUA – n. r.) apar cifre care ar trebui să ne îngrijoreze. Încă 13 copii au murit de complicații ale gripei, ajungând la un total de 105 în SUA, în acest sezon. În România, doar 5 copii au murit la o populație de 16-17 ori mai mică. Deci cam tot pe acolo. Sezonul acesta este un sezon gripal cu o activitate neobisnuită, la nivelul populației pediatrice. Unul sever, pe locul doi ca gravitate în SUA, de când se raportează separat decesele pediatrice - din 2004. Spun asta pentru că ne pierdem în emoții şi nu facem ce trebuie făcut”, spune pediatrul Mihai Craiu, pe pagina sa „Spitalul Virtual pentru Copii”.

Medicul subliniază că oamenii încă ignoră recomandările specialiştilor pentru limitarea transmiterii virusurilor gripale şi, în loc să strănute într-o batistă de unică folosinţă, pe care s-o arunce, sau în pliul cotului, strănută sau tuşesc în palmă şi împrăştie virusurile prin intermediul barelor de susţinere din mijloacele de transport în comun.

Uneori, regulile elementare de prevenţie sunt ignorate şi în unităţile medicale. Potrivit dr. Craiu, nu numai mâinile, ci toate obiectele care ating bolnavul trebuie dezinfectate, inclusiv stetoscopul medicului.

„Am venit cu tramvaiul la spital şi am văzut mai multe persoane tușind sau strănutând în palmă și apoi punând mâna direct pe bara de susținere”.

Dr. Mihai Craiu, pediatru

Aproximativ 7.100 de elevi sunt afectați din cauza suspendării cursurilor din mai multe unități de învățământ, la nivel național, a anunțat, ieri, Ministerul Educației. Numărul copiilor care nu au mers la şcoală a fost, prectic, triplu față de ziua de luni, când datele oficiale indicau 2.100 de elevi.

 

×
Subiecte în articol: gripa sezonieră copii