x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medici: „Ne-am săturat să auzim mereu acelaşi: «nu mai sunt bani»”

Medici: „Ne-am săturat să auzim mereu acelaşi: «nu mai sunt bani»”

de Monica Cosac    |    11 Noi 2019   •   12:16
Medici: „Ne-am săturat să auzim mereu acelaşi: «nu mai sunt bani»”

Nici nu s-a instalat bine Guvernul liberal la Palatul Victoria, că au şi apărut primele ameninţări cu proteste uriaşe. După ce Ludovic Orban a declarat că PSD a lăsat vistieria goală şi nu există bani pentru salarii şi pentru programele din Sănătate, Sindicatul PROMEDICA şi Alianţa Medicilor - USMR au anunţat, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului, că medicii sunt pregătiţi să lupte în stradă pentru drepturile salariale cuvenite.  

 

 

Sindicatul Medicilor, Farmaciştilor, Chimiştilor şi Biologilor din România PROMEDICA şi Alianţa Medicilor USMR atrag atenția că anunţul premierului Ludovic Orban conform căruia nu sunt bani pentru programele din Sănătate şi nici pentru salarii a „declanşat o stare de alertă în spitale”. „În acest moment, în unităţile medicale, oamenii se tem să nu apară scăderi salariale ce ar putea să îi afecteze, în mod grav”, mai spun sindicaliştii, precizând că, pentru buna funcționare a sistemului sanitar este necesară „asigurarea salariilor personalului medical, indiferent de situația economică”.

 

„Suntem pregătiţi să luptăm pentru drepturile noastre, în stradă! Ne-am săturat să auzim mereu acelaşi: «nu mai sunt bani». Avem cu toţii nevoie de soluţii, nu de ameninţări, debusolare şi teama că mâine nu ne vom primi banii”, spun sindicaliştii în scrisoarea deschisă.

 

 

Cer „siguranţă şi stabilitate”

Totodată, reprezentanţii medicilor îl informează pe premierul Orban că aşteaptă de la el perspectiva unui viitor mai bun şi asigurarea unui climat de muncă benefic desfăşurării activităţii medicale.

„Avem nevoie de siguranţă şi stabilitate. Noi suntem aici să construim, nu să dărâmăm ceea ce am reuşit să obţinem până în acest moment pentru medici şi sistemul medical, pentru siguranţa pacientului. Vă rugăm să nu vă uitaţi promisiunile făcute înainte de a ajunge la putere şi să acordaţi prioritate celui mai important sector: sănătatea”, subliniază sindicaliştii.

Dacă, zilele trecute, noul ministru al Sănătăţii anunţa „toleranţă zero” faţă de şpaga din spitale, acum reprezentanţii doctorilor avertizează că au „toleranţă zero faţă de orice tentativă de a nu asigura salariile medicilor sau de a le reduce”, ceea ce ar atrage un exod masiv al cadrelor medicale către spitale din alte ţări.

„Scăderea salariilor va lăsa România fără medici buni. Scăderea salariilor medicilor ar atrage după sine un exod masiv al cadrelor medicale către spitalele din alte state, unde sunt trataţi cu respect şi remuneraţi pe măsura muncii depuse. La fiecare şase ore, un medic pleacă din România. România ocupă penultimul loc la nivel de Uniune Europeană la capitolul medici pe cap de locuitori. Mai prost decât noi stau doar polonezii. Datele Eurostat arată că, în România, sunt 276 de medici la suta de mii de locuitori, în vreme ce Grecia are de mai bine de două ori mai mulţi medici decât ţara noastră. Scăderea salariilor ar însemna agravarea acestei situaţii şi aşa îngrijorătoare. Prin urmare, vă rugăm să vegheaţi la respectarea drepturilor salariale ale medicilor şi să nu permiteţi apariţia unei crize majore în sistemul medical”, mai spun medicii de la PROMEDICA şi USMR.

×