x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Noi reglementări privind concediul pentru carantină și izolare

Noi reglementări privind concediul pentru carantină și izolare

de Monica Cosac    |    04 Aug 2020   •   11:24
Noi reglementări privind concediul pentru carantină și izolare
Sursa foto: BrianAJackson/Getty Images/iStockphoto

Haosul creat de incoerența legislativă în jurul concediilor medicale pentru persoanele aflate în carantină sau izolare, reclamat de medicii de familie în ultimele săptămâni, ar putea lua sfârșit odată cu noile reglementări, prevăzute într-un proiect de Ordin al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

 


Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat, ieri, că vor fi modificate și completate Normele privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Documentul postat în transparență decizională prevede că persoanelor pentru care s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la 21 iulie 2020, data intrării în vigoare a Legii 136/2020, li se pot da certificatele de concediu medical conform reglementărilor „actelor normative în vigoare la data acordării”.
Astfel, „certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de direcțiile de sănătate publică în care sunt menționate și perioadele pentru care au fost instituite măsurile de carantină sau izolare”, precizează CNAS.


Eliberat de medicul curant, la externare


Începând cu 21 iulie 2020, persoana pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. „Medicul curant poate elibera concediul medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta”, arată reprezentanții CNAS.  

 


Dacă starea de sănătate nu permite reluarea activității nici după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, medicul de familie poate prelungi concediul medical, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital.
Dacă medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana este izolată, certificatul de concediu medical se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin consultații la distanță. „În această situație, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată”, ne-a transmis CNAS.
Pentru cei care au fost băgați în carantină, conform Legii 136/2020, certificatele de concediu pentru carantină se eliberează de medicii de familie, după ce încetează carantina, pe durata stabilită prin documentul eliberat de DSP, dar nu mai târziu de 30 de zile de la încetarea carantinei. Dacă perioada de carantină depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale pentru acordarea concediului medical.
 

×