x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social OMS: Persoanele vulnerabile să evite călătoriile

OMS: Persoanele vulnerabile să evite călătoriile

de Monica Cosac    |    03 Aug 2020   •   08:54
OMS: Persoanele vulnerabile să evite călătoriile
Sursa foto: Lucian Alecu

După ce a estimat că menţinerea frontierelor închise nu este o strategie „viabilă” pentru combaterea coronavirusului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut noi recomandări cu privire la călătoriile în alte țări. Persoanele cu risc şi vulnerabile ar trebui să evite călătoriile, recomandă OMS, potrivit căreia deplasările internaţionale ar trebui să se refere, în primul rând, la urgenţele umanitare, personalul esenţial şi repatrieri.  

 

Reprezentanţii OMS subliniază că „ridicarea restricţiilor de călătorie ar trebui să se bazeze pe o evaluare aprofundată a riscurilor, ţinând cont de situaţia epidemiologică şi contextul local”.  

„OMS recomandă ca prioritatea să fie acordată călătoriilor esenţiale de urgenţă”, arată organizaţia în recomandările sale, actualizate la finalul lunii iulie. Potrivit reprezentanților OMS, călătoria esențială este călătoria pentru urgențe și acțiuni umanitare (inclusiv zboruri medicale de urgență și evacuare medicală). Acesta include personalul esențial (inclusiv furnizorii de asistență tehnică pentru sănătatea publică, cei care sunt implicați în gestionarea situațiilor de urgență și personalul critic din sectorul transporturilor, precum navigatorii și ofițerii diplomatici) și repatrierea în țara de origine.

 

Masca medicală

„Călătorii bolnavi şi persoanele cu risc, dintre care persoanele în vârstă şi cele cu boli cronice, ar trebui să amâne sau să evite deplasările către şi din zonele de transmitere” a virusului, spun reprezentanții organizaţiei, subliniind, totodată, că „nu există niciun risc zero în ceea ce priveşte importul potenţial de cazuri (de COVID-19) într-un context de călătorie internaţională”. Totuși, în cazul în care călătoresc, toate persoanele de peste 60 de ani, dar și cele care au probleme de sănătate subiacente, trebuie să poarte o mască medicală în timpul călătoriei. Aceasta oferă o protecție mai mare față de alții, care ar putea avea virusul, spun specialiștii. Persoanele care se simt sănătoase și care nu au simptome pot purta o mască de țesătură pentru a preveni răspândirea virusului la alții.

 

Testare la frontieră

Punctele de intrare în țară, fie că este vorba de frontiere terestre, porturi sau aeroporturi, ar trebui să dispună de „capacităţi sanitare adecvate pentru a testa, izola cazurile”, precum şi capacitatea de a-i pune în carantină pe cei care au luat contact cu aceștia. „Când ţara de plecare şi ţara de sosire au aceeaşi rată de transmitere a virusului, nu există niciun risc substanţial”, însă „când ţara de plecare are o rată de transmitere mai ridicată decât cea de sosire, riscul este mai mare”, se arată pe site-ul OMS.

 

Specialiștii OMS recomandă călătorilor să menţină distanţarea fizică, să se spele des pe mâini şi să poarte masca, în funcţie de situaţie. De asemenea, recomandă control atât la plecarea din țară, cât şi la sosire.

 

Pandemia de COVID-19, foarte lungă

Comitetul de urgență pentru COVID-19, convocat de directorul general al OMS, weekendul trecut, la Geneva, a avertizat că durata pandemiei cu noul coronavirus „va fi cu siguranţă foarte lungă” și a subliniat importanţa unui răspuns la această criză sanitară, care „trebuie să fie naţional, regional şi global”, conform comunicatului OMS.

De asemenea, Comitetul a sublinitat că focarul constituie încă o situație de urgență în domeniul sănătății publice de îngrijorare internațională (PHEIC - cel mai înalt nivel de alarmă al OMS) și recomandă organizației să accelereze cercetările asupra punctelor încă necunoscute ale virusului, în special originea animală şi posibilele sale mijloace de propagare prin animale. În plus, specialiștii au solicitat clarificarea unor puncte, precum: modul de transmitere a virusului, potenţialele mutaţii, imunitatea şi corelările de protecţie.

 

„Pandemia este o criză de sănătate o dată într-un secol, ale cărei efecte vor fi resimțite în decenii următoare", a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.  

 

 

×
Subiecte în articol: oms Covid-19 calatorii