x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Războiul ambulanţelor . SMURD are aliat tehnocrat

Războiul ambulanţelor . SMURD are aliat tehnocrat

de Monica Cosac    |    30 Mai 2017   •   12:30
Războiul ambulanţelor . SMURD are aliat tehnocrat
Sursa foto: DIANA OROS

Scandalul pe tema achiziţiei de ambulanţe, declanşat zilele trecute, ia amploare. În timp ce Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), acuză că SMURD este sabotat de Ministerul Sănătăţii, prin blocarea licitaţiei privind achiziţia de ambulanţe, deşi situaţia din sistemul de urgenţă este „fără precedent” şi „începe să pună viaţa pacienţilor în pericol”, ministul Florian Bodog susţine că, de fapt, Arafat nu vrea ca achiziția de ambulanțe să se facă la Ministerul Sănătății, ci la DSU. Deşi ambii demnitari susţin că vor să rezolve cât mai rapid această situaţie, nu se pot decide cine să cumpere ambulanțele care intervin la urgenţele medicale: Ministerul de Interne sau Ministerul Sănătății?

Un nou scandal a izbucnit la finalul săptămânii trecute, după ce ministrul Sănătății a declarat că va începe o procedură nouă de achiziție publică pentru 3.000 de ambulanțe, deşi o licitaţie în acest sens era demarată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Ministrul Bodog susține, însă, că protocolul încheiat anterior de şeful DSU Raed Arafat a avut niște “probleme în hârtii”, fiind făcut pe vechea lege a achizițiilor, iar Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a cerut un alt protocol. Potrivit acestuia, procedura de achiziţie a ambulanţelor demarată la începutul acestui an, în urma unui acord între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne, prin IGSU a fost contestată şi scoasă de pe SEAP, din cauză că au existat “unele inadvertenţe între contract şi caietul de sarcini”.

“Noua legislație privind achizițiile publice, adoptată anul trecut, a făcut inaplicabil protocolul dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne privind dotarea pentru ISGU și a determinat ANAP să-l aprecieze necorespunzător”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Ca urmare, a fost redactat un nou protocol care va permite lansarea procedurii de achiziție de noi ambulanțe “în condiții legale” şi care a fost transmis deja Ministerului de Interne.

După întâlnirea pe care a avut-o, ieri, cu premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria, ministrul Sănătăţii a afirmat că secretarul de stat Raed Arafat nu vrea să semneze protocolul în forma propusă de Ministerul Sănătăţii pentru că nu doreşte ca achiziţia să se facă la această instituţie, ci la IGSU. „Nu e prima discuție cu premierul pe tema ambulanțelor. Am discutat și astăzi, am discutat și despre nemulțumirile domnului Arafat. El nu dorește ca achiziția să se facă la MS, cu la DSU”, a afirmat Bodog.

„Eu doresc ca această achiziţie, indiferent unde se realizează ea, să se realizeze în condiţiile legii pentru a preveni contestaţiile şi pentru a preveni să ne judecăm”, a mai afirmat Bodog, precizând că „sunt peste 2.000 de ambulanţe în programul naţional care se doresc a fi cumpărate”.

În replică, Raed Arafat a declarat că un nou protocol între cele două ministere va aduce doar întârzieri şi semnatarii acestuia ar trebui să-şi asume decesele cauzate de lipsa ambulanţelor. Secretarul de stat în MAI a mai precizat că, dacă se alege varianta unui nou protocol, nici măcar anul viitor, în vară, serviciile de ambulanţă şi SMURD-ul nu vor avea echipamente noi.

Şeful DSU spune că soluţia pentru a ieşi din impasul în care s-a ajuns este ca IGSU să îşi reia imediat procedura de achiziţie începută, atât pentru serviciile de ambulanţă, cât şi pentru SMURD. Totodată, Raed Arafat susţine că nu are nicio siguranţă că finalizarea unui acord cadru la nivelul Ministerului Sănătăţii va însemna un real program multianual de dotare şi că situaţia nu se va bloca din nou.

Vlad Voiculescu, de partea lui Arafat

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, consideră că actualul şef de la Sănătate nu are niciun motiv să întârzie licitația demarată de IGSU, care “a fost în SEAP aproape un an”.

“Dacă sunt probleme cu documentele de licitație, atunci domnul ministru Bodog ar fi bine să le facă publice, după ce le va fi comunicat organelor de cercetare penală. Dacă nu sunt probleme, atunci nu are niciun motiv rezonabil să întârzie licitația. Faptul că Raed Arafat nu e membru în gașca lor nu este un motiv. Nici acela că vor să economisească niște bani ca să îi cheltuiască eventual pe cai verzi pe pereți punând în pericol sănătatea oamenilor”, scrie Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook, precizând că “Arafat nu face parte din gașca PSDragnea. Trebuie așadar eliminat. Sau, dacă nu, măcar să-și bată joc de munca lui”. Acesta reaminteşte că documentele de licitație sunt publice, iar Arafat și-a asumat răspunderea pentru tot ce scrie acolo.

×