x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Turism medical - 10 iunie 2014 Cum să-ţi tratezi dinţii într-o vacanţă

Cum să-ţi tratezi dinţii într-o vacanţă

de Luminita Ciobanu    |    27 Iun 2014   •   16:25
Cum să-ţi tratezi dinţii într-o vacanţă
Sursa foto: Thinkstock

România este o piaţă atractivă pentru turismul dentar şi tot mai mulţi străini îşi rezervă două-trei săptămâni pentru a ajunge în ţara noastră unde, pe lângă faptul că “îşi pun la punct dantura”, vizitează şi obiective turistice renumite. Pe de altă parte, românii stabiliţi în diferite colţuri ale lumii vin tot în România atunci când vine vorba despre tratamente stomatologice. Se vorbeşte tot mai mult de turismul dentar, în ultima vreme, iar fiecare clinică mare din România are în programul său şi o secţiune ce are în vedere acest aspect.

Ce înseamnă de fapt? Ne explică dr. Dana Caranovic. “Este un subiect amplu şi depinde din ce perspectivă întrebi. Dacă eşti român şi locuieşti în România, este un subiect, probabil, mai puţin interesant deoarece beneficiile acestui business ar fi pentru tine doar concilierea (unde să mergi?, de ce acolo?, cum să îţi alegi medicul dentist?, cât costă? etc). Dacă eşti român stabilit în străinătate şi îţi doreşti ca atunci când revii în România să îţi revizuieşti şi statusul dentar, aici, da, acest business devine interesant. Poţi afla încă din ţara în care locuieşti, în urma trimiterii online a unei radiografii panoramice, un plan de tratament estimativ, etape, durata fiecăreia şi un tarif doar pentru partea stomatologică sau/şi pentru partea de turism, un bilet de avion, o cazare (de ce nu?), transfer de la aeroport sau către aeroport etc.”, subliniază dr. Dana Caranovic.

Tarifele tratamentelor stomatologice sunt mult mai mici decât cele practicate în alte state, iar medicii români sunt renumiţi pentru profesionalismul lor. Cum aleg străinii clinicile stomatologice din România ne explică dr. Dana Caranovic: “Dacă eşti o persoană care nu are nici o legătură cu România, pur şi simplu un străin, acest business este foarte interesant! De ce? Simplu: tarifele dentare, mult mai mici decât cele practicate în ţara ta, şi oportunitatea de a vizita România totul în cadrul aceleiaşi excursii, la preţuri foarte atractive şi condiţii de cazare şi tratamente medicale de cea mai înaltă calitate. Medicii români sunt foarte bine cotaţi pe plan mondial, practica, încă din timpul facultăţii, se face direct pe pacienţi, pe cazuri reale, nu pe fantome de plastic sau pe computer, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene. Acest fapt ne conferă un avantaj în acumularea experienţei chiar înainte de terminarea facultăţii. Aparatura performantă, multiplele cursuri şi supraspecializari fac din tratamentul stomatologilor români un act medical de cea mai mare calitate. Turismul dentar nu înseamnă doar un bilet de avion, o cazare şi un plan de tratament. Fenomenul de turism dentar este mult mai complex. Turismul dentar este o industrie la nivel mondial, iar lideri incontestabili sunt ţările asiatice, care au văzut în această nişă salvarea financiară a stomatologiei locale. În India, spre exemplu, turismul medical ajunge la 1 miliard de euro, Thailanda are costuri medicale de cinci ori mai mici ca SUA, iar Malaysia a extins viza pentru pacienţii străini de la o lună la 6 luni. În Europa, ne batem cu Ungaria şi cu Polonia. Preţurile mici, mâna de lucru ieftină şi calitatea actului medical oferite de unele clinici private din România determină, anual, zeci de mii de străini să vină pentru a se trata la noi în ţară. Preţurile practicate la noi sunt cu 40% mai mici decât tarifele din  Germania, Italia sau Franţa, iar tarifele practicate sunt identice cu cele pentru pacienţii români”, adaugă specialistul nostru.

Cele mai solicitate tratamente de pacienţii străini care aleg clinicile din România sunt cele de implantologie, de estetică dentară sau de paradontologie cu laser. De cele mai multe ori, pacienţii îşi pot deconta, în ţările de provenienţă, 50-60% din costurile lucrărilor. Dr. Dana Caronovic explică: “Fenomenul de turism dentar devine din ce în ce mai popular. Ţările din care primim pacienţi sunt: Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania, chiar şi Canada şi SUA. Tratăm pacienţi din toate grupele de vârstă şi facem pachete personalizate pentru întreaga familie. Printre cele mai solicitate tratamente sunt procedurile de implantologie, estetică dentară, tratamente endodontice la microscop şi parodontologie cu laser. Un deviz total pentru un pacient din străinătate îi aduce acestuia o reducere cu până la 60% faţă de un tratament executat în ţara de origine şi majoritatea pacienţilor sunt foarte impresionaţi de tehnologia şi profesionalismul nostru.

De cele mai multe ori, turiştii îşi pot deconta până la 50-60% din costul lucrărilor efectuate, atunci când revin în ţara de provenienţă, cu factura din România. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu pacienţii români care optează pentru tratament în străinătate, deoarece, începând cu 25 octombrie 2013, orice stat membru UE, în care pacientul este asigurat, este obligat să ramburseze o parte din costurile de tratament, cu condiţia că acesta să fie prevăzut printre serviciile de sănătate rambursabile în legislaţia naţională. Ce trebuie făcut pentru a beneficia de o ofertă de tratament? Simplu: avem nevoie de o radiografie panoramică pe care pacientul să o trimită pe adresa de e-mail a clinicii, însoţită de câteva date generale despre nume, vârstă, boli asociate şi, evident, despre ce doreşte să i se execute: restaurare totală sau lucrări pe zone de arcadă. Echipa de specialişti va pregăti un plan de tratament, care conţine inclusiv câte zile sunt necesare pentru fiecare etapă de lucru. În acest fel, pacientul va şti exact câte zile are de stat în România, câte va dedica tratamentului stomatologic şi cât timp îi va rămâne pentru a vizita diferite obiective turistice. Echipa medicală vorbeşte fluent limbile engleză, italiană, spaniolă, rusă, germană, franceză şi daneză. Pacienţii pot beneficia de servicii similare unei agenţii de turism obişnuite: bilet de avion, transferuri, cazare şi excursii”, mai spune medicul.

Dr. Dana Caranovic spune că turismul dentar nu este unitar în momentul de faţă: “Problema principală a turismului dentar în România este că nu se face organizat, fiecare clinică lucrând pe cont propriu, promovându-şi, evident, doar propriile servicii. Turismul dentar ar creşte dacă ar exista o listă completă cu medicii angajaţi în acest segment, iar pacientul din străinătate să poată alege unde doreşte să meargă în funcţie de competenţele şi referinţele fiecărui medic. Turismul dentar reprezintă o mare şansă pentru noi şi putem vedea în acesta o posibilitate de dezvoltare a sistemului medical privat în România şi, de ce nu, o recunoaştere internaţională a şcolii româneşti de medicină!”

×