x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Leii sacri ai Veneţiei

Leii sacri ai Veneţiei

de Tudor Cires    |    24 Feb 2012   •   21:00
Leii sacri ai Veneţiei

Potrivit traditiei, Venetia s-ar fi nascut in secolul al V-lea d.Hr., cand stramosii locuitorilor de azi s-au refugiat din calea invaziilor barbare pe insulele salbatice ale lagunei. Primul aliat al venetienilor a fost Bizantul, care le-a si ales un patron al orasului, Teodor, sfant militar, dar priceput si in ale comertului.

Patru secole mai tarziu, negutatorii aduceau, din Egipt, moastele evanghelistului Marcu, facand din Venetia una dintre marile cetati crestine ale Europei, suzerana fata de Bizant. Dotata cu har divin, Venetia isi alege si unul dintre cele mai influente simboluri ramase in istorie: leul inaripat al Sf. Marcu. Simbol religios, emblema a fortei si nobletei, leul acesta a fost reprezentat, in timpul Serenissimei Republici, cam peste tot: sub forma lapidara, in fresce, in 'anluminuri' (picturi medie­vale de manuscris), ca ornament, pe monede, drapele, pavilioane de nava...

Cel mai cunoscut leu al Venetiei odihneste pe una dintre cele doua coloane granitice din Piazzeta San Marco. Se presupune ca era, la inceput, o himera, de ori­gine etrusca sau persana, dar cert e ca, aidoma statuii Sf. Teodor (despre care se crede ca, initial, l-ar fi infatisat pe Sf. Gheorghe ori pe Mithridates, regele Pontului), e compusa din mai multe piese de ori­gine diferita.

In 1797, leul inaripat din bronz a fost dus la Paris, cand Napoleon, ocupand Venetia, i-a jefuit comorile artistice, insotitorul Sfantului Marcu reluandu-si locul pe coloana abia in 1815.

La Arsenal, alti patru lei duc faima Venetiei. Unul dintre ei strajuia, in Antichitate, intrarea in portul grec Pireu, iar azi citim, pe umarul lui stang, semne runice. Al doilea provine din Calea Sacra care lega Atena de Eleusis. Ur­ma­to­rii lei celebri, care decorau o locuinta din Insula Delos, au o vechime de 2.600 de ani si sunt numiti 'leii lui Dandolo', dupa numele faimosului doge Enrico Dandolo, ramas in istorie prin furtul, de la Constantinopole, in timpul cruciadelor, a cvadrigii aflate, azi, in Basilica San Marco.

Se spune ca n-ar fi de bun augur sa debarci intre cele doua coloane din Piazzeta San Marco, unde, odinioara, se faceau executii. Dar, cu toate legendele sale infri­cosatoare, locul e, azi, unul dintre cele mai populate din Venetia. Acolo se produce, de Carnaval (o exceptie pare a fi anul acesta), uimitorul Zbor Al Ingerului, in timpul caruia o fecioara coboara pe sarma din Campanilla pana in fata Palatului Dogilor, vestind Venetiei ca serbarile religioase dinaintea Postului Mare pot incepe!

×
Subiecte în articol: special muntele credintei