x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Plajele se redeschid pentru turismul estival

Plajele se redeschid pentru turismul estival

de Diana Scarlat    |    26 Mai 2020   •   12:39
Plajele se redeschid pentru turismul estival
Sursa foto: Hepta

Una dintre destinațiile turistice preferate de europeni, Grecia, a deschis deja peste 500 de plaje, săptămâna trecută. Italia, Cipru și Turcia și-au anunțat, la rândul lor, redeschiderea. La fel și vecinii bulgari, iar statele care așteaptă turiști străini au semnat contracte bilaterale și au renunțat la carantinarea celor care intră în țară. Sunt prevăzute însă mai multe condiții de păstrare a distanței între turiști și de igienă.

 

Grecia a fost prima destinație turistică de vară din Europa care a anunțat că încearcă să găsească un echilibru între asigurarea măsurilor de protecţie faţă de pandemia de COVID-19 şi revitalizarea sectorului turistic, astfel încât vizitatorii să nu simtă stresul pe care-l presupun măsurile draconice. S-a redeschis circulația în interiorul țării, urmând ca din 15 iunie să se redeschidă, treptat, și turismul internațional.

 

Țările a căror economie depinde în mare măsură de turism, precum Grecia și Cipru, nu-și pot permite să aibă pierderi substanțiale în acest sezon estival și chiar așteaptă o revigorare rapidă acestui sector economic. Primii care au profitat de cele 500 de plaje redeschise în Grecia au fost localnicii, care au umplut zonele de agrement, mai ales pentru că relaxarea graduală, de la începutul lunii mai, a coincis cu primul val de căldură, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius.

 

Foto Hepta

 

Distanța între umbrele e reglementată

Se respectă măsurile de distanţare fizică pe plajă, iar Grecia a introdus norme clare privind distanţa minimă dintre umbrele. Astfel, pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi va fi permis accesul al cel mult 40 de persoane, iar între tijele umbrelelor trebuie să fie cel puţin patru metri. Primii greci care au mers la plajă s-au obișnuit deja să aștepte la coadă, de la primele ore, pentru a prinde un loc.

Autorităţile de la Atena au anunţat lista celor 19 ţări care vor putea trimite turişti în Grecia din 15 iunie, printre care figurează şi România, alături de Cipru, Israel, China, Japonia, Australia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Ungaria şi Cehia. Și Guvernul Italiei a aprobat, recent, un decret care va permite călătoriile către şi dinspre alte ţări membre ale Uniunii Europene, începând din 3 iunie, când vor fi permise și deplasările fără restricții în interiorul Italiei. Toate restricţiile de călătorie vor fi ridicate pe 3 iunie, cu speranța că se va putea salva cel puţin o parte a sezonului turistic.

Bulgaria a anunțat că ar putea relua zborurile charter din 15 iunie, iar interdicţia privind intrarea străinilor în ţară expiră pe 14 iunie. O altă destinație turistică preferată de români, în sezonul estival, Turcia, a anunțat deja redeschiderea granițelor. Hotelurile din Antalya au început deja pregătirile pentru reluarea activităţii, cu respectarea restricțiilor pentru de siguranţă. Anul trecut, Turcia a fost vizitată de 45 de milioane turişti, iar veniturile din turism au fost de aproximativ 34,5 de miliarde de dolari. Și în Cipru se vor redeschide granițele și se vor relua cursele aeriene, după 9 iunie.

 

Grecia a redeschis și obiectivele arheologice

De luni, 18 mai, Grecia a redeschis și obiectivele arheologice. De o săptămână sunt permise călătoriile în interiorul Greciei continentale şi spre insula Creta, de ieri se pot face și călătorii către restul insulelor.

×
Subiecte în articol: plaja coronavirus grecia