x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Sărbătorile de iarnă, în țară, la munte

Sărbătorile de iarnă, în țară, la munte

de Diana Scarlat    |    15 Dec 2020   •   10:44
Sărbătorile de iarnă, în țară, la munte

Anul acesta este special, în privința alegerii vacanțelor de Crăciun și Revelion. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, cei care vor să evadeze din cotidianul sumbru, dar nu ar pleca prea departe de casă, au ales zonele montane și cele în care se poate face agroturism, departe de aglomerație. Cei care vor să petreacă minivacanța de sărbători la schi trebuie să-și verifice foarte bine opțiunile, pentru că reducerea la jumătate a numărului de persoane pentru transportul pe cablu și celelalte restricții vor mări considerabil timpul de așteptare. Mulți caută oferte pe pârtiile mai puțin populare până acum, pentru a evita aglomerația.



Atât turiștii români, cât și hotelierii și proprietarii de pensiuni au respirat ușurați la aflarea veștii despre libertatea de mișcare din vacanța care se apropie. Chiar și cu restricții, încă se poate face turism în România, ceea ce înseamnă că se vor salva multe afaceri, dar e foarte bine și pentru psihicul celor care pot să călătorească. Prețurile nu sunt mai mari decât cele de anul trecut, în mare măsură, iar ofertele vin din toate zonele, fiind pentru toate gusturile și bugetele. Valea Prahovei a avut mult de suferit în acest an, fiind ocolită de turiștii care au căutat zone izolate. Vacanța de iarnă a mai crescut puțin numărul de înnoptări, mai ales pentru sărbătorile de iarnă, iar cei care merg de obicei la schi știu ce ar trebui să aleagă, pentru a evita aglomerația de pe pârtii.



Bucate tradiționale și delicii culturale


Oferte bune sunt și în Bucovina, în special la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Pojorâta, unde se poate îmbina agroturismul cu experiențele culinare deosebite, dar și cu sporturile zăpezii, cea mai nouă pârtie fiind la Câmpulung Moldovenesc. Aici sunt foarte multe oferte de cazare, atât la hoteluri, cât și la pensiunile agroturistice. Un pachet turistic de sărbători, cu cinci zile de cazare, pensiune completă și masă festivă, costă în jur de 1.500 de lei de persoană, la hotel de trei stele. Se pot face și excursii pe masivul Rarău sau la mănăstirile din împrejurimi, multe dintre acestea fiind monumente istorice din patrimoniul UNESCO. Cei care vor să se bucure mai mult de tradiții pot vizita atelierele meșterilor populari de la Marginea sau pot merge până în localitatea muzeu în aer liber Ciocănești. Se fac și plimbări cu sănii trase de cai. Cei care vor experiențe culinare din tradițiile secuiești pot alege Sovata, în judeţul Harghita, unde un pachet de patru nopţi de cazare la hotel de trei stele, cu demipensiune, costă mai puțin de 1.300 de lei de persoană, ajungând la 1.500 de lei cu pensiune completă și cină festivă. De aici se pot vizita salina Praid, dar și atelierele meşteşugăreşti de la Corund. Se fac și plimbări cu căruţa şi degustări de gemuri.




Transportul cu autocarul scade prețul

 



Românii au ales, anul acesta, să petreacă sărbătorile și în orașele mari ale României. Sunt oferte căutate pentru Iași, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca sau Timișoara. Un pachet de Revelion în unul dintre aceste orașe pline de încărcătură istorică ajunge la circa 1.600 de lei de persoană, pentru patru nopți de cazare, la un hotel de trei stele, cu cină festivă inclusă și pensiune completă. Transportul cu autocarul scade prețul pachetului turistic. De exemplu, pentru patru zile la Cazanele Dunării, cu autocarul, costul excursiei este mai mic de 800 de lei de persoană, cu demipensiune, la hotel de trei stele. Un pachet de șase zile la o pensiune din Apuseni costă mai puțin de 1.200 de lei de persoană, iar pentru cinci zile în Maramureş, pachetul pornește de la 900 de lei de persoană. Și aici se pot vizita bisericile de lemn, multe dintre acestea fiind incluse în patrimoniul UNESCO, și se fac plimbări cu sănii trase de cai sau alte activități în aer liber, cu distanțarea fizică necesară.



Pârtiile de schi rămân deschise de sărbători, dar cu respectarea tuturor regulilor care se aplică în jurul lor, inclusiv la restaurante, hoteluri și pensiuni.



Telecabinele vor funcționa, dar cu număr redus de persoane. Festivitățile cu un număr mare de persoane sunt interzise.

×