x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ţara Făgăraşului, ofertă de nerefuzat pentru turişti

Ţara Făgăraşului, ofertă de nerefuzat pentru turişti

de Diana Scarlat    |    04 Feb 2020   •   11:07
Ţara Făgăraşului, ofertă de nerefuzat pentru turişti

Când spunem Făgăraș, ne gândim mai întâi la munți, apoi la cetatea cu același nume, dar și la misterele mănăstirii săpate în piatră de la Șinca Veche. O excursie în această zonă poate combina toate atracțiile, de la vizitarea monumentelor istorice la delicii culinare cu specific local și la timpul petrecut în mijlocul naturii. Primăvara este anotimpul perfect pentru a vizita Țara Făgărașului, iar în luna mai, una dintre atracții este Poiana Narciselor, un adevărat monument al naturii.

 

Pasionații de drumeții și de explorarea unor trasee montane cu bicicleta au o ofertă de nerefuzat în Țara Făgărașului. Cei care nu pot ajunge cu bicicleta proprie pot acum să și închirieze, iar agențiile de turism care fac excursii în această zonă au deja programe speciale, pentru mai multe categorii de turiști, de la team buildinguri pentru angajații unor companii, la tabere pentru copii și excursii tematice pentru seniori. Traseele montane pentru bicicliști din Țara Făgărașului au diferite grade de dificultate, pentru toate categoriile de aventurieri în mijlocul naturii. Pe lângă Cetatea Făgărașului, Mănăstirea Șinca Veche și Poiana Narciselor, pe lista atracțiilor din această zonă se mai află și pădurile virgine, puțin cunoscute de români, unde pădurarii s-au „reprofilat”, iar în cabanele de vânătoare aflate în ariile protejate primesc turiști și fac „bear watching”... la fel cum în Delta Dunării se face „bird watching”, adică, împreună cu turiștii interesați și înarmați cu un binoclu, urmăresc animalele sălbatice care se apropie de locurile devenite acum turistice. Astfel, aici s-au pus bazele unui nou tip de turism cinegetic – o invenție a unui pădurar care a vrut să aducă ceva nou în locul vânătorii.

 

Încă vie și deschisă pentru vizite

Declarată recent una dintre cele mai frumoase și mai bine conservate cetăți ale Europei, Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți ale lumii, după Castelul Neuschwanstein, din Germania, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil romantic-renascentist, în sud-vestul Bavariei. Cetatea Făgăraşului a fost cunoscută mult timp drept cetatea domnițelor. În secolul al XV-lea, era o cetate militară, folosită în scop de apărare, fiind transformată în castel senioral fortificat între anii 1528-1541. A devenit celebră atunci când a fost preluată de Mihai Viteazul, care, continuând tradiția, a donat-o soţiei sale, doamna Stanca. Astfel, cetatea a-nflorit prin balurile Transilvaniei, organizate aici frecvent, la care participau toţi nobilii din regiune. După moartea lui Mihai Viteazul, cetatea a devenit fortăreaţă militară, iar doamna Stanca a ajuns prizonieră aici. Cetatea a fost și una dintre cele mai groaznice închisori, în timpul comunismului, în care au fost torturaţi deţinuţii politic. Dar a devenit muzeu, în anii ’70. Potrivit unui clasament realizat de site-ul Hopper, dedicat planificării călătoriilor, Cetatea Făgăraş este clasată pe locul al doilea în topul celor mai frumoase castele, fiind descrisă ca „una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est”.

 

Locul magic unde se îndeplinesc dorințele

Nu departe de cetate, la Șinca Veche, biserica săpată în lut este o enigmă și un loc de pelerinaj pentru credincioși. Unii spun că templul este magic: un loc unde energia pozitivă abundă și dorințele sunt întotdeauna îndeplinite celor care au inima curată. Unii îl numesc „Templul Extratereştrilor”. Pentru pelerini sau pentru simplii turiști, locul este o oază de liniște și de relaxare, perfect amenajat pentru a primi cum se cuvine toate categoriile de vizitatori. Situată la 45 de kilometri distanță față de Brașov și 22 de kilometri față de Făgăraș, biserica rupestră Șinca Veche se înscrie în lista celor mai vechi monumente feudale românești. Bisericile rupestre de aici sunt cunoscute și ca „templul împlinirii rugăciunii”, „templul ursitelor”, „mănăstirea rupestră”, „peștera mănăstire” sau „grota”, fiind înregistrate pe lista monumentelor istorice sub denumirea „Mănăstire rupestră”. Credincioșii spun că aici se petrec fenomene inexplicabile. Nimeni nu a reușit să-i atribuie o vârstă reală, dar unii specialiști susțin că este de origine dacică sau proto-creștină. În apropiere de Șinca Veche se află și o întinsă arie protejată, care include o pădure virgină și o poiană a narciselor sălbatice, la poalele Munților Făgăraș. Aici se organizează, o dată pe an, Festivalul narciselor, sărbătoare care adună mii de localnici și vizitatori din toată țara, în funcție de vremea care le face să înflorească mai devreme sau mai târziu.

 

La mică distanță de zonele cele mai aglomerate – Valea Prahovei, Bran-Moeciu și Mărginimea Sibiului, sunt frumuseți pe care puțini le cunosc, dar care așteaptă să fie descoperite. În Țara Făgărașului se practică un altfel de turism montan, pe trasee cu grade de dificultate diferite, dar și un altfel de turism cinegetic, bazat pe „bear watching”.

 

 

×