x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

08 Iul 2020   •   23:29
Cum protejăm în mod natural trandafirii împotriva păduchilor şi afidelor

Acum, în această perioadă în care razele soarelui îşi găsesc aproape în fiecare zi loc în gradina noastră, plantele şi florile din ogradă, încurajate şi susţinute de lumina solară, se dezvoltă văzând cu ochii.

Însă, peste agogeul perioadei de dezvoltare a plantelor, se suprapune perioada în care dăunătorii apar şi creează daune majore.Când vorbim despre flori, trandafirii se confruntă în această perioadă cu un duşman de temut şi anume afidele.

Sub denumirea de afide întâlnim numeroase specii de păduchi ai plantelor. În cazul trandafirilor, cea mai întâlnită afidă este păduchele verde al tradafirului – Macrosiphum rosae. Este o specie care migrează de la o plantă de trandafir la alta sau de la o specie la alta, putând afecta atât rozele, cât și arbuști de pomi fructiferi sau plante sălbatice.

Păduchii verzi își concentrează atacul asupra trandafirului pe trei direcții. Îi găsim pe partea inferioară a frunzelor pe care le fac să se răsucească, să se ofilească și apoi să se usuce complet; pe bobocii florali sau flori sau pe vârfurile de creștere.

Efectele atacului de afide este dezastruos pentru trandafir: creșterea și dezvoltarea este stopată, bobocii afectați nu se mai deschid, plantele devin vulnerabile ciupercilor saprofite din cauză că afidele lasă o secreție lipicioasă ce atrage ciupercile și furnicile.

Există pe piaţă insecticide care rezolvă această problemă, însă, dacă vreţi să vă salvaţi rozele prin metode naturale, iată câteva soluţii pe care vi le propunem:

1. Decoct de cenușă

Decoctul de cenușă este un tratament anti afide dovedit, având efecte rapide în combaterea păduchilor la trandafir. Se pun 300-400 de grame de cenușă în 10 litride apă, iar amestecul se dă la foc și se fierbe timp de 2 ore. După răcire, se elimină bucățile mai mari de cenușă ce ar putea bloca pulverizatorul, și se stropesc trandafirii afectați de păduchele verde.

2. Soluţie cu alcool medicinal

.................

Citește mai departe

×