x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

15 Sep 2021   •   14:30
5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Sursa foto: Shutterstock

Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o savoare aparte. Proaspăt ras în preparate culinare, precum pastele, Parmigiano Reggiano este „regele” brânzeturilor italiene. Iată cinci metode de a te bucura de aroma sa fructată și sărată.

Pe un platou de brânzeturi

Ca orice tip de brânză, parmezanul poate fi servit la sfârșitul mesei. Pregătește un platou tipic italian cu brânzeturi, de exemplu, cu parmezan, mozzarella di buffala, quartirolo lombardo (cu textură moale) și gorgonzola (marmorată cu mucegai albastru fin). Pe platoul de brânzeturi poți să mai pui fructe, precum mere, smochine, pere și struguri, dar și nuci, alune diverse ori dulceață de ardei iute, precum și mai multe tipuri de biscuiți sărați.

În așchii fine

Folosește-te de un cuțit de decojit legumele pentru a tăia parmezanul în așchii fine. Presară-le într-o salată, peste o supă cremă de legume sau un minestrone ori peste paste.

Ca aperitiv

Parmezanul se folosește frecvent ca aperitiv. Gustul său sărat are calitatea de a deschide pofta de mâncare înainte de masă. Brioșe sau biscuiți sărați ori bușeuri cu parmezan sunt foarte potrivite ca aperitiv.

Biscuiți cu parmezan și rozmarin

Ingrediente:

120 g făină

100 g parmezan ras

1 linguriță rozmarin uscat

Sare

Piper

1 ou

65 g unt topit

Mod de preparare: Într-un castron, combină ingredientele uscate. Adaugă oul bătut și untul topit și amestecă ingredientele, până obții un aluat. Împarte aluatul în jumătate și formează două rulouri pe care le lași la frigider timp de 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 180° C. Scoate aluatul din frigider și taie felii subțiri, pe care le așezi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Opțional, poți presăra parmezan ras și rozmarin. Coace biscuiții timp de 10 - 15 minute, până devin aurii. Se pot servi imediat, după ce s-au răcit, sau se pot păstra într-o cutie etanșă.

Indispensabil pentru risotto și pesto

Multe specialități italiene au drept ingredient parmezanul. Risotto și pesto sunt unele dintre cele mai cunoscute, iar parmezanul le oferă aromă, gust sărat și onctuozitate.

Pesto alla genovese

Ingrediente:

4 legături de busuioc

2 căței de usturoi

30 g semințe de pin

20 g brânză pecorino rasă fin

40 g parmezan ras fin

50 ml ulei de măsline

½ linguriță sare

Mod de preparare: Într-un blender, pune frunzele de busuioc spălate și uscate și sarea grunjoasă și mixează rapid, timp de câteva secunde. Adaugă restul ingredientelor și mixează în continuare, turnând uleiul în fir subțire. După circa un minut, oprește blenderul. Se poate depozita într-un borcan de sticlă etanș.

Pentru un crumble sărat delicios

Multe rețete de crumble dulce sunt realizate cu un aluat în care se pune făină de migdale sau alune. Parmezanul poate înlocui acest tip de făină într-un aluat de crumble sărat. Ai nevoie de 130 g parmezan ras, 130 g făină, 120 g unt rece, sare și piper după gust. Amestecă până obții un aluat nisipos, pe care îl poți presăra, de exemplu, peste cuburi de dovleac ce au fost în prealabil coapte. 20 de minute la cuptor, la foc potrivit, și ai obținut un desert savuros.

Cum se recunoaște adevăratul parmezan

Pe locul al doilea în topul alimentelor contrafăcute în lume, după șampanie, parmezanul provine din orașul Parma din Italia. Având denumire de origine protejată (DOP), parmezanul îndeplinește specificații foarte stricte. Cu ajutorul sfaturilor de mai jos, vei putea face deosebirea dintre un parmezan adevărat și unul fals:

  • DOP - Parmigiano Reggiano are denumire de origine protejată din 1996. Fiecare producător de brânzeturi are specificații stricte care reglementează atât rasa vacilor, locul în care trăiesc, modul în care sunt mulse, modul de fabricare al brânzei, diametrul și culoarea roților. Astfel, pe roata de brânză trebuie să fie imprimate cuvintele “Parmigiano-Reggiano”, scrise în rânduri punctate, numărul de identificare al fabricii unde a fost produs și sigla consorțiului.
  • Parmezanul se face din laptele unei singure rase de vaci, bruna reggiana, iar această informație este în mod normal menționată pe etichetă. Aceste vaci sunt hrănite exclusiv cu iarbă și fân care trebuie să provină dintr-o zonă geografică definită. Pentru a fi comercializată, brânza trebuie maturată timp de minimum 12 luni și nu trebuie să conțină aditivi.
  • Grana padano nu este parmezan. Grana Padano are un gust mai puțin fructat decât parmezanul. Cu toate acestea, comercializate sub formă de așchii, cele două seamănă foarte mult, un lucru intenționat, deoarece Grana Padano este un tip de brânză mai ieftină.

 

Indiferent de formă, ras, așchii sau felii, parmezanul poate deveni un ingredient de bază în bucătăria ta, oferind preparatelor tale aroma Italiei.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

×