x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

(P) Recomandarea săptămânii. Simona Bișboacă, noua Ana Aslan a României

0
Autor: Diana Scarlat 28 Feb 2020 - 10:30
(P) Recomandarea săptămânii. Simona Bișboacă, noua Ana Aslan a României
Vezi galeria foto

România încă mai are genii. O cercetătoare din Oradea, Simona Bișboacă, seamănă izbitor cu celebra Ana Aslan. Nu fizic, ci prin ceea ce descoperă. Are invenții și premii internaționale, pentru produse alimentare unice în lume, cu efecte deja dovedite de rejuvenare. Nu are legătură cu brandul Ana Aslan și nici nu s-a gândit să o ia pe urmele celebrei cercetătoare, dar a reușit... Iar în România zilelor noastre, este cunoscută ca antreprenoare de succes, deși partea de cercetare ar trebui să fie mult mai vizibilă, inclusiv pentru autorități.

Simona Bișboacă este o tânără antreprenoare din Oradea care revoluționează industria alimentară, cu propriile invenții
premiate la nivel internațional. Una dintre descoperirile cercetătoarei este Propolisul în apă, care deja s-a dovedit foarte eficient pentru întărirea sistemului impunitar și chiar în vindecarea unor afecțiuni grave. Povestea cercetătoarei a pornit de la nevoia de a inventa ceva nou și bun pentru toată lumea, iar rezultatele arată că deja a reușit. De la o formulă nouă pentru propolis, la dulcețuri care nu se alterează, deși nu conțin conservanți, la zacuscă Bio și chiar creme de față sau de mâini, cu apă termominerală de la Băile Felix, cercetătoarea produce minuni cunoscute doar pe o arie restrânsă, deocamdată. Unul dintre produsele brevetate și premiate la nivel internațional ajută pentru întărirea sistemului imunitar, e anti septic dovedit și antibacterian, fiind perfect în contextul actual, al luptei cu un virus nou, care face ravagii în mai multe țări. „În 2003 am absolvit, la Cluj, la USAMV, m-am înscris și la doctorat, am trei brevete de invenție, dar n-am susținut teza, pentru că am vrut să atrag atenția asupra faptului că prea multe doctorate se fac pe bandă rulantă, doar de dragul titlului. Nu-mi trebuie titlul de doctor. Doctoratul l-am început în 2008, dar anul trecut m-am hotărât să nu mai susțin teza. Am fost rugată totuși să nu renunț, mai ales pentru că cercetarea a fost și baza unei cereri de brevet de invenție.

În prezent am trei brevete de invenție. Pe primul l-am înregistrat pentru tehnologia de obținere a produsului „AntioxiVita”, al doilea pentru tehnologia de obținere a produsului „Propolis în apă”, iar al treilea, pentru tehnologia de obținere a „Fructonatei”. Am depus documentele în 2009 pentru primul și am primit brevetul în 2012, pentru al doilea am depus în 2011 și am primit brevetul în 2016, iar pentru al treilea am depus în 2012 și am primit brevetul în 2017. Până se primește brevetul este perioada de cercetare documentară și de analiză de la OSIM. Brevetele nu sunt internaționale, dar pentru că am anticipat cu ele la saloane internaționale de inventică și am primit medalii, nu mai poate nimeni să înregistreze brevete similare”, a explicat, pentru Jurnalul, cercetătoarea și antreprenoarea din Bihor, Simona Bișboacă.


Povestea de succes necunoscută în țară
Primul salon internațional de inventică la care a participat cercetătoarea din România a fost în Polonia, la Varșovia, IWIS - International Warshaw Invention Show -, în 2011, unde a obținut, la categoriile medicină și biochimie, medaliiile de aur și de argint, primind și două premii speciale din partea unor asociații de inventatori din Asia. Tot în 2011, în decembrie, a mai primit o medalie de argint pentru invenții, apoi la cel mai mare târg de agricultură, Agroarca, în Croația, în 2012, a primit placheta de aur și a urcat pe scenă îmbrăcată în costum popular din Bihor. Are și o medalie din partea IFIA - Federația Internațională a Asociației Inventatorilor. „Ei premiază brevetele implementate în industrie, pentru că doar 5% dintre brevetele din toată lumea se implementează. Placheta mi-a fost înmânată de președintele IFIA de la vremea respectivă, care era fascinat și mi-a spus că să ai trei brevete în timp relativ scurt este ceva deosebit, mai ales pentru că toate sunt deja implementate în producție. 
Avem circa 30 de produse în portofoliu și sunt toate derivate din aceste brevete de invenție”, mai spune Simona Bișboacă.

 

Antreprenoriatul și cercetarea se fac foarte greu
Tânăra cercetătoare din Bihor spune că s-a concentrat în primul rând asupra invențiilor bune pentru toată lumea, dar a trebuit
să-și susțină activitatea prin producție, ceea ce este foarte greu în România. 

„Poate am avut noroc și pentru că am fost susținută de familie, de soțul meu. Contează și suportul familiei. Viața de antreprenoriat în România este foarte grea. De multe ori te întrebi cum să mai reziști. Recent ne-am gândit la o colaborare, pentru a face un brand local. Conceptul poate fi Food&SPA. De multe ori, lumea nu înțelege ce facem noi de fapt, dar cei din domeniu sunt fascinați. Reprezentanții DSV, medici veterinari, au cerut explicații despre produs, pentru că erau fascinați. Aveam rezultatele buletinelor de analize și erau fascinați că un produs netratat termic, nepasteurizat, care stă la temperatura ambientală, nu dezvoltă nicio colonie de bacterii. Uite că se poate!. Cu știință.
Eu sunt inginer în industria alimentară și suntem singura fabrică din țară care face dulceață Bio fără zahăr, în cantități mari la vânzare. Noi facem cu cantitate de fruct foarte mare. Am fost la târguri internaționale și am urmărit trendul pieței”, mai spune inventatoarea.

Deja sunt căutate de alte țări invențiile ei, care în România nu sunt încă foarte cunoscute. „M-au abordat fabrici din Europa, să le facem cantități mari. Mulți nu știu să folosească tehnologia actuală. Noi avem o tehnologie de ultimă generație, dar și știm s-o folosim. La dulceață de cireșe, de exemplu, folosim doar cireșe. La 100 de grame de produs finit folosim 200 de grame de fruct și atât . Este o dulceață cu gust adevărat de fruct. Rețetele sunt ale noastre 100%. Ca specialist în industria alimentară, am început procesarea de fructe cu Fructonată, care are brevet de invenție și a fost medaliată cu placheta de aur la „Agroarca”. Este o rețetă prin care noi procesăm fructele la rece. Am adus fructele la un echilibru, astfel încât nu fermentează, nu fac mucegai, se aseamănă cu magiunul, din punct de vedere al consistenței, și păstrează toate calitățile fructului”, explică cercetătoarea.
Fructonata procesată astfel are termen de valabilitate de până la doi ani, iar în asta constă una dintre invențiile Simonei Bișboacă. „Asta este inovația și chiar nu face nimeni în lume așa ceva. Echilibrul produsului îi conferă acest termen de valabilitate. Nu are zahăr adăugat, e undeva între fructul proaspăt, cel congelat, cel uscat și conservele tradiționale. E o nouă categorie de produs. Am reușit să dovedesc faptul că se pot conserva fructele și în alt mod”, explică inventatoarea.

 

Mă mai întreabă lumea de ce am succes. cred că faptul că pun pe primul loc nevoia de a inventa ceva pentru binele tuturor este cheia succesului. nu doar nevoia de a pune noi produse pe piață.
Simona Bișboacă

 

Revoluție în lumea științifică internațională
Modestă și mereu orientată spre evoluție în cercetare, mai mult decât spre câștig financiar, cercetătoarea Simona Bișboacă a uluit întreaga lumea a cercetării, prin ceea ce a inventat. Fructonata și dulceața produsă de fabrica de la Oradea, Phenalex, este un fenomen pentru specialiștii din întreaga lume. „Erau foarte contrariați de faptul că pot să procesez fructe fără să folosesc temperatura. Am făcut foarte multe experimente, până când am ajuns la aceste produse cu brevete de invenție. Am început apoi să producem la scară industrială. De la experimentul de laborator, până la producția industrială sunt foarte multe transformări. Ne-am apucat în 2011 și în 2017 am scos produsul pe piață”, mai explică cercetătoarea. Piața de desfacere e în principal în România, dar firma românească Gusturi Bio (gusturibio.ro by Phenalex) are clienți și în alte țări europene, inclusiv în Elveția.

 

Propolisul inovează lumea medicală
Simona a inventat „Propolisul în apă” plecând de la ideea că trebuia să-i dea fiului celui mare tinctură de propolis, dar nu era de acord cu modul de administrare la copii. „Ba se lipește, ba e prea mult alcool. Apoi am descoperit că se poate face și altfel. De ce să ne limităm tot timpul la „așa se face”? Cine zice că așa se face? Și am expermentat. Am reușit să fac tehnologia de extracție astfel încât să am în produsul finit toate cele trei categorii de componente din propolis, solubile în apă, alcool și grăsimi, dar în apă. Produsul are și o biodisponibilitate foarte mare și e foarte eficient”, spune inventatoarea. Propolisul are acțiuni antibacteriene, antivirale, atifungice și e un antibiotic natural care nu permite bacteriilor să creeze rezistență, pentru că are o componență aparte. Produsele firmei de la Oradea au acțiune antibacteriană și antivirală. Extractul de propolis este foarte eficient și stimulează sistemul imunitar. De aceea, în general produsele apicole sunt recomandate pentru imunitate, împotriva răcelilor, a virozelor și gripelor. „Testarea pe miere s-a realizat în procesul de dezvoltare a produsului Apiphen, ce conține miere de mană românească, extract solid de propolis - pe care doar noi îl facem - și antioxivita. Este un produs cu o activitate antibacteriană dovedită inclusiv pe bacterii rezistente la antibiotice. Față de vestita miere de manuka, este de până la 64 ori mai puternic”, explică cercetătoarea.

 

Am distribuit „Propolisul în apă” și în Angola. Am rămas foarte surprinsă să-mi spună că propolisul pe care noi îl vindem cu 25 de lei, în Angola se vinde cu 50 de dolari.

Simona Bișboacă


Am demonstrat că mierea românească de mană e mai bună decât mierea de manuca. Aș vrea să fac un brand de țară din miere.
Simona Bișboacă 

 

Un posibil nou brand local, la Băile Felix

Încă de acum zece ani, Simona Bișboacă a-nceput o colaborare foarte bună cu centrul de tratament și SPA de la Băile Felix, Complexul President, pentru care face și o gamă variată de creme, cu apă termală din forajul complexului. Cremele sunt chiar mai bune decât cele care se găsesc pe piața internațională, produse tot cu apă termală, dar din alte surse, deoarece folosește ingrediente de origine vegetală 99.8%. În curând, va începe și o cercetare, în parteneriat cu Complexul President, pentru a studia efectele apelor termale în produsele cosmetice și alimentare, după ce deja hotelul oferă, pentru clienții proprii și la târgurile de
turism, cremele pe bază de apă termală, de câțiva ani. „Vrem să creăm un brand local la Oradea și Băile Felix. S-ar putea numi „Food&SPA”. La Food intră și partea de suplimente alimentare, de exemplu „AntioxiVita”. E un extract din sâmburi și pielițe de struguri. Practic, din ceea ce rămâne în urma vinificației. Am pornit de la „paradoxul francez” francezii fiind mari consumatori de vin și cu o incidență a bolilor cardiovasculare redusă. Am fost în Italia cu o bursă de studiu și chiar dacă am dat acolo examen de oenologie, profesorul din țară nu a vrut să-mi recunoscă nota și a trebuit să învăț materia lui. Dar nu a fost în zadar, pentru că, învățând, am avut un moment de revelație și mi-am dat seama că cei mai mulți antioxidanți din struguri rămân în reziduu, în urma vinificației, nu trec în vin. Așa am ajuns să brevetez tehnologia de recuperare a antioxidanților din struguri, din reziduul în urma vinificației”, explică inventatoarea. 


AntioxiVita sau „elixirul tinereții”
Apoi, unul dintre profesorii ei de la Cluj, renumit în SUA pentru un tratat de diabetologie, în care arată că diabetul se vindecă, a încurajat-o să breveteze invenția „AntioxiVita” și să o scoată pe piață, dar ca supliment alimentar. „Am făcut studii pe diverse afecțiuni, în general cardiovasculare și diabet, probleme digestive, probleme de tranzit intestinal. Am testat și încă n-am terminat studiul pe boli degenerative ale sistemului nervos, dar rezultatele parțiale sunt foarte bune. L-au numit „elixirul tinereții”, pentru că regenerează și întărește sistemul imunitar. Persoane care erau la pat, cu mai multe tipuri de afecțiuni cronice, și-au revenit. Feedback-ul pe care l-am primit arată că rezultatele sunt extraordinare. Cea mai mare satisfacție este atunci când mă sună cineva și-mi spune că i-am redat starea de sănătate lui sau unei persoane apropiate.

Citeşte mai multe despre:   Simona Bișboacă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată

Radu Tudor, despre jurnaliștii CNN arestați în timp ce transmiteau din Minneapolis: Sper ca libertatea presei să fie garantată
Jurnalistul Radu Tudor a declarat că imaginile cu jurnaliștii CNN încătușați în timp ce transmiteau în direct din Minneapolis sunt îngrijorătoare. „Sunt îngrijorătoare imaginile, mai ales că...

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan

Duminicã, 31 mai, de la 10:00, Antena 1 difuzeazã o ediţie-eveniment Gaşca Zurli, prezentatã de Mirela Retegan
Galerie Foto Duminicã, în weekendul special dedicat Zilei Copilului, de la ora 10:00, Antena 1 aduce spiritul Zurli în casele românilor într-o ediţie-eveniment prezentatã de Mirela Retegan. Cum limitãrile impuse de starea de...

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului

Sâmbãtã, de la 20:00, pe Antena 1, Juraţii iUmor aleg ultimul finalist al show-ului
Galerie Foto Cea mai îndrăgită emisiune de umor din România se apropie de finalul celui de-al optulea sezon, iar înainte de marea finalã, difuzatã pe 6 iunie, de la 20:00, la Antena 1, juraţii vor alege ultimul finalist în...

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile

Marele Bazar din Istanbul se pregătește să își redeschidă porțile
Marele Bazar din Istanbul se pregătește de redeschidere. Acesta a fost închis pe 23 martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite AFP. Este una dintre cele mai mari piețe acoperite din lume,...

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie

Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat din 4 iunie
Cazinourile din Las Vegas se vor redeschide treptat de săptămâna viitoare, cu respectarea măsurilor sanitare. Acestea au fost închisă în luna martie din cauza pandemiei de coronavirus, transmite...

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19

O actriță premiată cu Oscar a fost diagnosticată cu COVID-19
Actorii francezi Marion Cotillard şi Guillaume Canet au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Cotillard a mai trecut o dată printr-o pandemie, însă pe marele ecran, în filmul „Contagion”. Actriţa Marion Cotillard...

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng

Cum „dresăm” pantofii care ne strâng
Vânzătorii de încălțăminte din piele știu câteva trucuri pentru pantofii prea mici. Încălțămintea confecționată din piele este ușor de remodelat pe propriul picior, cu ajutorul câtorva intervenții...

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București

Un Margaux vechi de 65 de ani, din meniul legendarului tren Orient Expres, în licitație la București
Galerie Foto Din cele peste 200 de loturi de vin ale Licitației de Vară din 28 mai, poate cel mai special și mai neașteptat este un vin roșu de Margaux ce a făcut parte din meniul trenului transcontinental Orient Expres, unul...

Plajele se redeschid pentru turismul estival

Plajele se redeschid pentru turismul estival
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de europeni, Grecia, a deschis deja peste 500 de plaje, săptămâna trecută. Italia, Cipru și Turcia și-au anunțat, la rândul lor, redeschiderea. La fel și vecinii...

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale

Ne putem organiza singuri excursiile. Circuite individuale sau în familie, pe urmele cetăților medievale
Galerie Foto Călătoriile încep să se reia, timid, cu noi reguli care trebuie să fie respectate, în întreaga lume. Chiar dacă nu am ieșit decât parțial din perioada de restricții, deja putem face drumeții, respectând un...

Premierele revin la TVR 1

Premierele revin la TVR 1
Galerie Foto Din luna mai, revin pe micul ecran programe consacrate ale TVR 1. De asemenea, noi proiecte pentru telespectatori debutează în această perioadă. Documentarul „România construită”, producţie TVR în premieră,...

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani

O fostă finalistă neo-zeelandeză la Miss Univers a murit. Avea 23 de ani
Amber-Lee Friis, o finalistă a concursului Miss Univers din Noua Zeelandă, a murit subit. Avea 23 de ani. Poliția din această țară a confirmat apelul de urgență din 18 mai. Cauza...

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s

Hugh Grant s-a uns pe faţă cu marmeladă, în scop caritabil

Hugh Grant s-a uns pe faţă cu marmeladă, în scop caritabil
Hugh Grant şi-a reluat rolul Phoenix Buchanan din filmul "Paddington 2", pentru a participa la o campanie caritabilă. Starul a luat parte la o provocare lansată de organizaţia Solving Kids Cancer, în numele lui...

Ce se asortează cu un Ferrari sau Bentley?

Ce se asortează cu un Ferrari sau Bentley?
Galerie Foto Asocierea Hublot-Ferrari și Breitling-Bentley va fi scoasă la licitație publică în doar 4 zile prin prezența unor modele exclusiviste și piese de colecție de ceasuri realizate în ediții limitate pentru...
Serviciul de email marketing furnizat de