x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Media Somalia, în fruntea clasamentului crimelor rămase nepedepsite împotriva jurnaliştilor

Somalia, în fruntea clasamentului crimelor rămase nepedepsite împotriva jurnaliştilor

29 Oct 2019   •   21:30
Somalia, în fruntea clasamentului crimelor rămase nepedepsite împotriva jurnaliştilor

Somalia se află în fruntea clasamentului ţărilor în care crimele împotriva jurnaliştilor sunt cel mai puţin soluţionate şi urmărite penal, potrivit unui studiu publicat marţi de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), relatează AFP.

Aceasta este pentru a cincea oară la rând când această ţară din Africa de Est se află pe primul loc în clasamentul care ia în considerare crimele nesoluţionate în rândul jurnaliştilor dar şi al populaţiei.

Clasamentul ţine cont de o perioadă de 10 ani, din 2009 până în 2019, şi nu include decesele violente ale jurnaliştilor în timpul unui conflict armat sau în cursul relatării unor evenimente potenţial periculoase, cum ar fi protestele violente.

În ultimul deceniu, în Somalia au fost înregistrate 25 de omoruri nesoluţionate în rândul jurnaliştilor. Numărul este mai restrâns decât în Mexic (30) sau în Filipine (41), dar mai mult în comparaţie cu populaţia ţărilor în cauză.

După Somalia se clasează Siria (22) şi Irakul (22), mai „bine” clasate datorită populaţiei lor mai puţin numeroase decât cea a Mexicului şi Filipinelor.

În toate din cele 13 ţări aflate în clasament, 318 jurnalişti au fost ucişi din motive aparent legate de slujba lor. În 86% din cazuri, niciunul dintre autori nu a fost condamnat.

Organizaţiile criminale reprezintă o ameninţare emergentă pentru jurnalişti, în special în Mexic, ţara care a înregistrat cele mai multe omoruri în acest an, cinci, potrivit bazei de date a CPJ.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: somalia crime contra jurnaliștilor