x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Miliardarul Elon Musk s-a luat de steagul României: ”De ce nu vorbeşte lumea despre asta?”

Miliardarul Elon Musk s-a luat de steagul României: ”De ce nu vorbeşte lumea despre asta?”

09 Sep 2019   •   14:00
Miliardarul Elon Musk s-a luat de steagul României: ”De ce nu vorbeşte lumea despre asta?”

Inginer, inventator și co-fondator al companiei Tesla, Elon Musk a comentat pe Twiter despre faptul că steagurile naționale ale României și Ciadului sunt identice,  considerând acest fapt unul din marile mistere ale vieții, după cum relatează businessinsider.com.

„Aflate în zone îndepărtate de pe glob, Ciadul aflându-se în Africa Centrală iar România în Europa de Est, amândouă arborează totuși un steag cu trei dungi în albastru, galben și roșu, doar nuanțele fiind ușor diferite. Ciad și România sunt două țări care apar rar una lângă cealaltă, sunt situate pe continente diferite  și au puține legături istorice ori geografice. Nici măcar nu au ambasade una în statul celeilalte. În afară de ușoare vaiații de nuanțe, steagurile lor par identice”, comentează CEO Tesla, pe Twiter.

Potrivit Enciclopediei Britanice online, România a afișat inițial un steag cu dungi orizontale albastru, galben și roșu, actuala dispunere a culorilor datând din 1861. În schimb, Ciadul a reușit să-și obțină independența față de Franța abia în 1959, când a decis arborarea unui steag propriu. Autoritățile au ales un drapel în verde, galben și roșu dar pentru că se asemăna cu  Mali, a înlocuit verdele cu albastru. La rândul său și drapelul statului Mali seamănă cu cel al Senegalului, iar ambele nu sunt departe de cel al Guineei.

Steagul Ciadului nu este singurul care seamănă cu drapelurile altor state. Indonezia și Monaco au ambele două dungi orizontale, roșu peste alb. În mod similar, cel al Poloniei are alb peste roșu. Irlanda și Coasta de Azur au același design, dar sunt dispuse invers.

Aceste asemănări pot fi considerate coincidențe dar alte steaguri au motive speciale pentru care au ales variații ale aceleiași teme. Ecuador, Venezuela și Columbia arborează la toate competițiile sportive aceleași steaguri cu dungi colorate dispuse orizontal, însă motivul se regăsește în faptul că au fost parte a unui stat mai mare, numit Gran Columbia, care s-a desființat în 1822, potrivit Enciclopediei Britanice.

×
Subiecte în articol: elon musk steagul romaniei