x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum tratăm acneea care apare la maturitate

Cum tratăm acneea care apare la maturitate

16 Sep 2019   •   14:48
Cum tratăm acneea care apare la maturitate
Sursa foto: pixabay.com

Acneea la vârsta maturităţii apare din cauza  unor factori care pot fi foarte uşor de controlat, spre deosebire de acneea la pubertate, o afecţiune care este influenţată, în mare măsură, de explozia hormonală specifică vârstei.

 

Geluri, creme şi spălatul excesiv - cauze pentru acnee

Anumite produse cosmetice pot constitui o cauză bine determinată pentru declanşarea acneei: cremele de faţă, loţiunile de protecţie solară, gelul de bierbierit şi toate celelalte produse pe bază de ulei pot înfunda porii şi, astfel, pielea nu mai poate respira, existând riscul apariţiei coşurilor. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, schimbaţi produsele de îngrijire a părului şi pielii cu produse dermatocosmetice noncomedogenice, ne sfătuiesc specialiştii. De asemenea, stoarcerea coşurilor nu este deloc benefică, ba chiar „poate face mai mult rău decât bine, crescând gradul de inflamaţie şi riscul de a rămâne cu cicatrici  permanente”.

Spălatul excesiv şi gelurile exfoliante sunt, de asemenea, pe lista cauzelor. Spălatul excesiv cu săpunuri care conţin substanţe chimice agresive şi alcool nu fac decât să favorizeze apariţia acneei pentru că, astfel, pielea va secreta şi mai mult sebum pentru a compensa ce a fost îndepărtat cu săpun. Şi nu trebuie să uităm de stres. Atunci când sunteţi stresaţi, organismul eliberează cortizol, aşa-numitul hormon al stresului, care poate favoriza hiperproducţia de uleiuri naturale ale glandelor sebacee.

Dezechilibrul hormonal (de exemplu: ciclul menstrual neregulat, sarcina, întreruperea administrării de anticoncepţionale orale etc.) poate fi un factor în apariţia acestei boli, dar și moștenirea genetică.

Diagnosticul corect, primul pas spre succes

Dacă vă confruntaţi cu o acnee este esenţial să vă consultaţi cu un medic dermatolog pentru a vă oferi cele mai bune soluţii. În timpul consultatiei, medicul dermatolog va efectua un examen clinic dermatologic, o anamneză amănunţită pentru a afla cât mai multe detalii despre istoricul afecţiunii, factorii care agravează acneea, tratamente folosite. Este posibil ca, la unii pacienţi, medicul să solicite efectuarea unor analize (cultura din leziuni cutanate, un panel de hormoni, ecografie transvaginala). Pe baza tuturor acestor informaţii, dermatologul va recomanda un tratament adaptat, personalizat, pe care îl va ajusta în funcţie de evoluţia afecţiunii.

Tratamente laser ultraperformante în acnee

 Terapia laser reprezintă o metodă modernă și eficientă pentru tratamentul unei serii variate de afecțiuni. „Rezultatele apar imediat după procedură, nu există reacții adverse importante, vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp”, spune dr. Amalia Anghel, medic primar dermatolog şi fondator al clinicii Skinmed. „Clear Skin, spre exemplu, este un laser folosit în dermatologia estetică pentru mai multe tipuri de afecțiuni: acnee, cicatrici postacnee, afecțiuni vasculare, hiperpigmentație, îmbătrânire”, precizează medicul.

Laserul are două acțiuni principale în tratamentul acneei active:

• va reduce flora de tip Propionibacterium acnes, prin alterarea membranei celulare bacteriene;

• va reduce activitatea glandelor sebacee, acestea secretând sebum în cantitate mai mică şi mai fluid.

„Deoarece tratamentul nu afectează epidermul (n.r. - stratul extern, protector al pielii), timpul de recuperare este scurt sau nu este necesar, față de alte lasere mai agresive”, precizează dr. Anghel Anghel.

Potrivit medicului, protocolul cuprinde o serie de 4-6 ședințe, spațiate la două săptămâni şi pot fi integrate unor protocoale de tratament complexe. O ședință de tratament durează 30 minute şi nu necesită anestezie, iar în timpul procedurii apare o senzație de căldură şi ușoare înţepături. Spre deosebire de alte tratamente pentru acnee (peeling chimic, laser CO2 fracţionat etc) pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice pentru că pielea nu a fost afectată și nu are nevoie de o perioadă de vindecare.

 

×
Subiecte în articol: acneea