x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Periuță, pastă și… morcov crud

Periuță, pastă și… morcov crud

de Florin Condurateanu    |    20 Mai 2019   •   18:00
Periuță, pastă și… morcov crud
Sursa foto: Voyagerix/Getty Images

Pentru sănătatea danturii sunt necesare igiena corectă şi vizita la 6 luni la stomatolog pentru control, îndepărtarea tartrului şi masajul gingiilor.

 

În majoritatea filmelor, când o scenă îi arată pe actori că se spală pe dinţi, aceştia o fac greşit. Ei plimbă superficial periuţa pe dinţi de la dreapta la stânga, în lateral, şi astfel rămân resturi de mâncare între dinţi. Spălarea eficientă pe dinţi se face cu mişcări energice de sus în jos, ca şi când foloseşti scobitoarea. Spălarea pe dinţi trebuie să se facă de minimum două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Mişcările trebuie să fie atât de energice, încât să sară stropi pe oglinda de la baie. Medicina danturii recomandă oamenilor să nu uite nici de aţa stomatologică, care pătrunde bine între dinţi. După igiena prin spălare, se clăteşte gura cu apa de gură îmbogăţită cu fluor. Aceste reguli trebuie să fie învăţate de copii încă de mici. Pentru întreţinerea danturii este util să se mănânce după masă un măr, un morcov crud. Fiecare om trebuie să se ducă la stomatolog periodic, la minimum 6 luni. Cu această ocazie, la control se descoperă cea mai mică stricăciune, carie, şi tratarea devreme simplifică lucrurile. Orice extracţie nu trebuie să lase loc gol pe gingie; se impune o protezare. Altfel ceilalţi dinţi migrează spre spaţiul gol şi se produce o harababură în gură.

Dinţii de lapte ai copilului trebuie îngrijiţi şi trataţi cu aceeaşi seriozitate precum dantura definitivă a maturilor. Dinţii de lapte trebuie plombaţi, ei nu se extrag pe bandă rulantă.

 

Măseaua principală este cea de 12 ani, ea e axul întregii danturi. În multe cazuri, măselele de minte apărute la 18 ani, la majorat, nu au vreun rol.

×