x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cand osul nu mai e hranit

Cand osul nu mai e hranit

de Florin Condurateanu    |    22 Ian 2007   •   00:00
Cand osul nu mai e hranit

Doctorul Rodica Marinescu, importantul chirurg ortoped de la Spitalul Colentina, enumera cauzele ce duc la desprinderea unor bucatele de cartilaj sau de os, fragmente care plutesc libere prin genunchi, stricand grav articulatia.

Doctorul Rodica Marinescu, importantul chirurg ortoped de la Spitalul Colentina, enumera cauzele ce duc la desprinderea unor bucatele de cartilaj sau de os, fragmente care plutesc libere prin genunchi, stricand grav articulatia. O cauza este prezenta unor osteofite, un fel de ciocuri care se rup din portiunile de os scoase din incarcarea cu forte. Ele necajesc si portiuni din cartilaj, aparand boala numita osteocondrita disecanta. Aceasta boala apare din pricina subluxatiei rotulei si este un fel de infarct, de moarte a unor tesuturi de la capetele oaselor ce intra in genunchi. Zona de os lipsita de vascularizatie, deci nehranita, sufera modificari ca si cartilajul, se inmoaie si se desprind portiuni de cartilaj si de os ce se misca haotic prin genunchi. Aceste ramasite pot bloca genunchiul, mai ales la copiii de 12-15 ani sau la adultii de 50-60 de ani.

La copii, osteocondrita afecteaza ambii genunchi si este recuperabila articulatia daca diagnosticul se pune devreme. La adulti, boala afecteaza numai un genunchi si distrugerea e atat de mare prin intarzierea prezentarii la medic, incat se impune doar proteza de genunchi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă