x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Endoscopul si polipii din colon

Endoscopul si polipii din colon

de Florin Condurateanu    |    24 Ian 2007   •   00:00
PULSULMEDICINEI
Suveran in inspectarea si diagnosticul colonului este endoscopul, cel ce patrunde prin anus in intestinul gros si vizualizeaza interiorul intr-o excursie in sens invers pana la unirea intestinului subtire cu colonul din partea dreapta, inferioara a abdomenului.
Colonoscopia nu poate da gres in diagnostic si bate celelalte metode de radiogafie. Dar endoscopia prin intestinul gros este nu numai o cale de investigatie, ci si o metoda interventionala.

Explica aceste interventii, prof. dr. Nicolae Iordache, sef de Sectie chirurgie la Spitalul Sf. Ioan. Pe colon, unii oameni au polipi, mici formatiuni necanceroase, dar care, lasate pe loc, se pot canceriza. Polipul are un piciorus care se prinde pe peretele intestinului si poate ajunge pana la 3 cm. Din cauza pericolului de cancerizare acesti polipi trebuie scosi. Cu colonoscopul se pot reteza polipii intestinali. Endoscopul e prevazut si cu un fel de lat prin care circula un curent electric de taiere a polipului, dar si un curent electric ce favorizeaza coagularea locului de unde a fost indepartat polipul. Polipii se scot usor cu endoscopul, fara anestezie si durere.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă