x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Epoca razboiului cu virusii

Epoca razboiului cu virusii

de Florin Condurateanu    |    26 Ian 2007   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
In noul mileniu va predomina batalia pe viata si pe moarte intre stiinta si virusi. Am depasit vremurile prioritatii antibioticelor si acum stiinta cauta mai ales sa gaseasca ac de cojocul virusilor.

Virusi parsivi, fiindca isi schimba mereu structura dezvoltand tipuri noi foarte rezistente la medicamente si care astfel scapa din impresurarea cercetarilor medicale. Profesor doctor Adrian Streinu Cercel, director stiintific al Institutului de Boli Infectioase "M. Bals" si secretar stiintific in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie, spune ca acest razboi cu virusii va conduce la descoperirea unor noi tipuri de medicamente in stare sa atace eficient virusii vinovati de o multime de boli.

Se vor dezvolta si noi tipuri de vaccin pentru a preintampina imbolnavirea provocata de uriasa armata a virusilor.

Dam un exemplu: un virus care in copilarie provoaca varicela. Mai tarziu o serie din acesti virusi parsivi se cuibaresc in ganglioni si la maturitate ataca nu producand o recidiva a varicelei, ci fiind cauza unei boli dureroase si sacaitoare, si anume zona zoster, cea care lasa dureri si ani de zile dupa vindecare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă