x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare

Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare

de Florin Condurateanu    |    11 Feb 2020   •   18:00
Scapi de kilograme dacă mesteci cu răbdare

Lupta cu kilogramele în plus este un veritabil război mondial şi, din păcate, nimeni nu a găsit rezolvarea pentru victorie. Mai toată lumea se pricepe la soluţia de a te debarasa de grăsimea ce atârnă greu, dar rezolvările fie sunt nesănătoase, fie ineficiente, fie biruinţa este iluzorie: după cură, omul se îngraşă mai tare ca la început.

Modalitatea de a da jos kilogramele în plus trebuie să fie individuală, soluţia de slăbire e necesar să se adapteze la starea organismului omului gras, la eventualele boli, la metabolismul lui, nu merge să se proclame o metodă de slăbit universală. Despre acea cale de slăbit care impune o zi hrană compusă doar din salată, a doua zi, doar un ou şi jumătate, a treia zi niţele fructe, a patra zi o felioară de peşte rasol, medicii obiectează că sărăceşti organismul de principiile alimentare indispensabile. Înţelept ar fi ca, în fiecare zi, să consumi din toate tipurile de alimente, şi proteine, şi lipide şi glucide, dar cantităţile să fie rezonabile din fiecare clasă de alimente. Nişte principii clasice rămân valabile, e bine să ai mai multe mese, minimum cinci, la fiecare masă cantităţile de alimente să fie drămuite. E indicat să nu mănânci seara o masă bogată, masa consistentă e bună dimineaţa. Dar iată şi alte soluţii de slăbit, mai puţin aduse în prim-planul acestei campanii de luptă cu obezitatea. Cunoscuta profesoară şi manager al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice Monica Pop a reuşit să se lepede de multe kilograme apelând şi la soluţii proprii. Mi-a destănuit, în emisiunea cu ea, că a „regizat” ca în ora ei de masă să o sune la telefon o prietenă, care să tăifăsuiască cu ea 10-15 minute. Astfel, profesoara Monica Pop se întrerupea din consumarea mâncării, vorbea la telefon ceva timp, iar la revenirea la masă nu mai avea poftă de mâncare. O altă sugestie a nutriţioniştilor este să nu existe o preocuparea ca mâncarea să fie foarte aspectuoasă, prea frumos prezentată, vorba românului „s-o mănânci şi cu ochii”. Felurile de mâncare nu trebuie să aibă ornamente, mirosuri teribil de îmbietoare, nu e cazul pentru oamenii graşi să le fie stârnită pofta de mâncare. Ca să slăbeşti nu e bine să înfuleci mâncarea, cum se zice să se „bată turcii la gura ta”, e bine să mănânci încet, pe îndelete. Pentru a nu se depune hrana în straturi de grăsime, e indicat să mesteci conştiincios mâncarea, să nu înghiţi pe nerăsuflate. Şi, bineînţeles, rămâne ca poruncă faptul că pentru a slăbi e recomandabil să nu te scoli sătul de la masă, să ai senzaţia că ar mai fi loc în stomac de hrană.

Pentru o campanie eficientă de slăbire, este bine să uiţi de băuturile cu prea plin de calorii. Berea îngraşă, vinurile îngraşă, depun kilograme şi băuturile răcoritoare, care sunt bogate în calorii.

 

×