x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 10 provocări. Ce mai citim pe rețetele de socializare despre adevărurile medicale?

10 provocări. Ce mai citim pe rețetele de socializare despre adevărurile medicale?

24 Sep 2019   •   13:03
10 provocări. Ce mai citim pe rețetele de socializare despre adevărurile medicale?

Pentru că în lumea noastră de azi, modernă și aservită tehnologiei, când la putere este online-ul, este din ce în ce mai ușor să “cazi pradă” fie știrilor false, fie celor eronate cu intenție, sau nu. Și pentru că pe unele rețele de socializare a circulat, și mai circulă o serie de afirmații enunțate cu pretenție de adevăr absolut, am decis sădescifrăm împreună cu voi câteva mituri medicale! Vom lua rând pe rând, fiecare afirmație puse în circulație.

Mituri medicale – Fals sau adevăr?

Afirmație #1: ”Homeopatia este eficientă doar în sindromul buzunarelor preapline”

Fals! Homeopatia este o știință fundamentată prin cercetări, observații și experiență. În România suntem protejați de posibile derapaje în folosirea inadecvată a homeopatiei pentru că, la noi, doar medicii cu drept de liberă practică și cu studii suplimentare în domeniul homeopatiei o pot practica. Medicii homeopați foslosesc această specializare a lor acolo unde medicina alopată nu are o soluție sigură și clară, acolo unde este nevoie, acolo unde medicul decide că este cazul să fie folosită.

Afirmație #2:  ”Uleiurile esențiale nu vindecă nimic”

Fals! Uleiurile esențiale sunt folosite  din cele mai vechi timpuri pentru echilibrul emoțional. Prin echilibrare emoțională se pot diminua anumite simptome , sau chiar pot dispărea simptome apărute la persoanele care, deși nu au o boală organică (investigațiile nu relevă nici o anomalie), își manifestă emoțiile prin așa – numita ”visceralizare”. Adica au simptome ca diareea, constipatia, li se ingrașă excesiv părul, pielea, transpiră, le bate inima mai repede, au dureri de cap și multe altele, în condiții de stress intens. În aceste cazuri, terapiile cu uleiuri esentiale pot fi benefice.

Deasemenea o parte dintre aceste uleiuri au întrebuințări în dermatologie. Există medicamente sub forma de unguente și produse dermato-cosmetice care conțin astfel de uleiuri, tocmai pentru că studiile clinice au arătat beneficiile lor. Dar, de exemplu dacă uleiurile de mentă, eucalipt, cuișoare sunt cunoscute ca având proprietăți antibacteriene și se recomandă folosirea lor în inhalații în prevenția sau chiar (adjuvat) în tratarea infecțiilor de tract respirator superior, asta nu înseamnă că putem trata cu ele o pneumonie.

Este important să cunoaștem limitele uleiurilor, fără a le exclude!

Afirmație #3: ” Impunerea dietei fără gluten în populaţia generală nu are nicio noimă, ea fiind indicată celor cu boală celiacă.”

.....................

Citește mai departe AICI

 

Citește și: Artrozele, cum le tratăm – 4 întrebări și răspunsuri

Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Imunologia şi reumatologia pediatrică – ce trebuie să știm

×