x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ac de cojocul virozelor

Ac de cojocul virozelor

17 Ian 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Afectiunile aparatului respirator specifice iernii pot fi tratate si cu ajutorul acupuncturii, metoda de terapie complementara, cu actiune reflexa. Prin intermediul acupuncturii se pot stopa durerile musculare, de articulatii si de cap, specifice virozelor respiratorii si gripei.
GEORGETA LICSANDRU

Pentru patologia virozelor respiratorii in forme grave, medii sau usoare, punctele cel mai des utilizate in acupunctura sunt intestin gros 4 (IG4), situat la baza degetului mare al mainii; plaman 7 (P7), care se afla in apropierea incheieturii mainii; intestin gros 20 (IG20) - in apropierea bazei nasului; punctul vezica 13 (V13) - la mica distanta de vertebra dorsala a treia; punctul vezica biliara 39 (VB39), la nivelul gambei, care creste nivelul anticorpilor, ca si punctul stomac 36.

Modul de actiune al acupuncturii este neuro-vasculo-hormono-visceral. "Cercetari relativ recente indica traseul reflexului pornind de la punctul de acupunctura catre receptorii periferici, maduva spinarii, formatia reticulata, trunchiul cerebral, hipotalamus, talamus, cortexul cerebral. Prin centrul acestor traiecte nervoase exista neurotransmitatori si neurohormoni, actionand asupra organismului in general si chiar asupra sistemului imunitar", declara medicul primar doctor in stiinte medicale Florin Bratila, directorul Centrului National de Acupunctura si Homeopatie din Bucuresti.

Stomacul - generator de energie

Sistemul imunitar asigura integritatea organismelor individuale fata de agresiunea diferitilor agenti patogeni sau fata de patrunderea unor substante nedorite. Virozele respiratorii, gripa apar pe terenul unui sistem imunitar slabit. Cand suferiti foarte des din cauza tulburarilor de somn, atunci cand simtiti dureri la miscarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, dureri de gat, imunitatea organismului este scazuta. In aceste cazuri, acupunctura poate fi o modalitate de crestere a imunitatii.

Medicina traditionala chineza considera ca scaderea imunitatii este rezultatul activitatii energetice scazute a organismului.

Din punct de vedere energetic, stomacul este asemenea unui generator de energie pentru toate organismele. Concomitent cu scaderea energiei acestui organ este diminuata si actiunea organismelor implicate in procesul de imunitate. Astfel, organismul este invadat de factori agresivi din atmosfera (microbi care patrund la nivelul faringelui, plamanilor, virusi care provoaca gripa) si dezvolta boala.

O jumatate de ora

Specialistii recomanda 10-12 sedinte de acupunctura, o sedinta la un interval de doua zile. O procedura dureaza aproximativ 30 de minute, in acest timp fiind infipte cateva ace la nivelul mainilor, spatelui si regiunii lombare.

"Analgezia (n.r. - scaderea sensibilitatii la durere) indusa prin acupunctura se bazeaza pe stimularea secretiei de endorfine, care, blocand anumiti senzori, blocheaza in acelasi timp transmiterea influxului dureros spre scoarta cerebrala si deci constientizarea lui", continua doctorul Bratila. Acupunctura activeaza un sistem fiziologic specific care exista in mod normal in organism.

In lupta cu factorii agresivi din mediul exterior ajuta si exercitiile fizice moderate (30-40 de minute, de trei ori pe saptamana), care insotesc procedurile de acupunctura.

Detoxifierea

Este recomandata o detoxifiere a organismului, ceea ce presupune evitarea cafelei si a zaharului, a produselor de patiserie si a lactatelor. In alimentatia bolnavului trebuie sa predomine alimentele proaspete, nepreparate la foc. De asemenea, sunt indicate vitamina C, zincul, potasiul. Vitaminele A si E contribuie la procesul de producere si functionare a celulelor imunitare, iar seleniul stimuleaza formarea anticorpilor. Fabricarea anticorpilor este facilitata si de odihna, un factor deosebit de important in mentinerea imunitatii.

ISTORIE. Originara din China, acupunctura consta in introducerea sub piele, in anumite puncte corespunzatoare organelor si zonelor corpului, a unor ace fine din aur, argint sau otel. Primul tratat de acupunctura "Nei Tching" a aparut in anul 2000 i.H.

ENERGIA Qi. Mecanismul de actiune al acupuncturii se bazeaza pe existenta energiei Qi in corpul uman - o energie aflata pretutindeni in univers, in corpul uman, obiecte si fiinte.

DEZECHILIBRU. In Extremul Orient, boala este privita ca expresia perturbarii echilibrului intre diferitele sisteme ale organismului si intre organismul uman si mediul extern. Organismul sanatos trebuie sa beneficieze de o circulatie armonioasa a energiei in toate sectoarele sale.

YIN SI YANG. Energiile fundamentale ale Universului sunt principiile Yin si Yang, antagonice si complementare in acelasi timp. Yang este componenta pozitiva, iar Yin - cea negativa. In natura, Yang inseamna activitate, sensibilitate, caldura, uscaciune, zi, lumina. Yin inseamna inactivitate, frig, umiditate, noapte, intuneric.
×
Subiecte în articol: acupunctura