x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce mancam in acest sezon

Ce mancam in acest sezon

20 Feb 2004   •   00:00

Este important sa prevenim aparitia imbolnavirilor in sezonul rece printro alimentatie echilibrata.

Alimentatia reprezinta principalul factor de mediu care influenteaza atat de starea de sanatate, cat si aparitia unor boli legate de dezechilibrele alimentare. Fiecare anotimp prezinta anumite particularitati din punct de vedere al aportului alimentar. Iarna este sezonul deficitar in legume si fructe proaspete. VITAMINA C. Aprecierea fructelor si legumelor ca sursa de vitamina C trebuie sa tina seama nu numai de concentratia vitaminei, ci si de frecventa si, mai ales, de sezonul in care se consuma. Desi merele, perele, morcovii, varza, ceapa uscata, prazul, gogonelele nu sunt printre cele mai bogate, totusi constituie furnizori importanti de vitamina C, pentru ca in tara noastra sunt produse de larg consum si pot fi pastrate ca atare sau sub forma de muraturi.
Cel mai mare avantaj il constituie citricele ce aduc cantitati mari de acid ascorbic (vitamina C). Se recomanda consumul de legume si fructe crude si nu prelucrate termic, deoarece se pierd vitaminele hidrosolubile.
Insuficienta legumelor pune sub semnul intrebarii posibilitatea asigurarii ratiilor necesare de vitamina C, caroteni, elemente minerale, precum si diversificarea meniurilor si evitarea monotoniei dietei.

PERICOLE. Frecvent, iarna se consuma derivate cerealiere, leguminoase uscate - fasole -, grasimi care induc prin dezechilibrul fosfor/calciu, prezenta acidului fitic (painea neagra) si lipsa de vitamina D efecte decalcifiante, favorizand aparitia rahitismului la copii, osteoporozei la adulti si varstnici.

LACTATE. Cu ajutorul laptelui si al branzeturilor se echilibreaza din punct de vedere nutritiv aceste regimuri, mai ales la categoriile cu nevoi de calciu crescute, asa cum sunt copiii, adolescentii, femeile in perioada maternitatii.
Consumul de produse lactate permite reducerea aportului de produse animale, fara prejudicii nutritionale, deoarece laptele este un aliment echilibrat din punct de vedere al tuturor.
DR. GABRIELA RADULIAN
Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice

Peste, fructe, legume, ceai
Deoarece astazi exista tendinta consumului exagerat de produse rafinate, cu densitate calorica mare, ce constituie un factor principal in aparitia obezitatii, se recomanda:

  • sa se consume cat mai multe fructe si legume, bogate in vitamina C si alti antioxidanti, stiut fiind ca stresul favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare;
  • sa se micsoreze consumul de grasimi saturate: carne grasa, mai ales prajita;
  • sa se consume de doua ori pe saptamana peste;
  • zilnic o cana de ceai.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul vitamina