x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

de Florin Condurateanu    |    06 Ian 2020   •   19:30
Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare sunt inutile, chiar greşite.

După o masă mai bogată, după ce înfulecă bunătăţile din farfurie, unii oameni au senzaţia că s-a dus dumicatul pe drum greşit, spre trahee, nu spre esofag şi apare răul unei înecări. Cel păţit aproape nu mai poate respira, se învineţeşte la faţă şi cei din jur sar, lovindu-l în spate, spre ceafă cu pumnul, pasămite să deblocheze gâtul. Metoda este inutilă, chiar greşită, respiraţia nu se deblochează, ba mai mult, şocul loviturii în spate, accentuează disconfortul. Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, explică ce e de făcut pentru a ajuta omul aflat cu senzaţia de înecare la înghiţirea greşită a unui dumicat de mâncare. Cel în astfel de suferinţă trebuie luat pe spatele celui ce-l ajută, spate în spate, ca un rucsac şi trebuie zgălţâit, scuturat. Astfel, se deblochează respiraţia şi înghiţitul.

Un alt necaz apare la unii oameni care urcă pe munte sau care se află într-un avion ce se ridică la înălţime. Unor oameni li se infundă urechile, senzaţia e rea, se deblochează când omul se reîntoarce pe aeroport sau coboară de pe serpentine. La unii, înfundarea urechilor se prelungeşte şi o zi, aduce şi durere în aparatul urechii. Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu spune că este o disfuncţie auditivă, canalul subţire, Trompa Lui Eustachio, care face legătura între spatele nasului şi urechea medie nu mai asigură aerisirea urechii. Canalul Eustachio este inflamat şi circulaţia aerului este împiedicată între ureche şi spatele nasului. Omul trebuie să înghită de mai multe ori în sec, chiar să înghită ţinându-se de nas sau să sugă răbdător o bomboană, un drops. Când un trecător a căzut pe stradă şi simte dureri la picior nu trebuie să dea curs sfatului celor din jur, care spun: „pune piciorul în pământ şi, dacă poţi să păşeşti, înseamnă cu nu ţi-ai fracturat osul!”. Greşit! Forţând piciorul, prin păşire se poate agrava o fisură la os, se poate transforma o fractură închisă într-o fractură deschisă.

 

Când unui om îi curge sânge din nas, nu trebuie să lase capul pe spate şi să ridice mâna, aceste îndemnuri sunt greşite şi ineficiente, ba mai mult poate înghiţi sângele ce se scurge din nas. Soluţia este ca cel care asistă la asta să-l povăţuiască pe cel cu hemoragie nazală să-şi apese din extrerior cu degetele nara de unde curge sângele şi să se ducă la o secţie de ORL.

 

 

×