x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

04 Noi 2020   •   18:31
Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Cea mai eficientă soluție este reducerea aportului de produse lactate, dar acest fapt poate avea drept consecință un deficit de calciu în organism. Dacă suferi de intoleranță la lactoză, trebuie să știi că există mai multe soluții naturale care te pot ajuta să îți îmbunătățești digestia.

Ce este intoleranța la lactoză

Numită și deficit de lactază, această tulburare descrie incapacitatea corpului de a absorbi și metaboliza lactoza, un tip de zahăr care se găsește în majoritatea produselor lactate, într-o cantitate mai mare sau mai mică, în funcție de cât a fost de procesat alimentul. Pentru a fi absorbită de organism, lactoza trebuie să fie descompusă în alte două zaharuri, galactoza și glucoza. Aici intervine o enzimă localizată în intestin, lactaza, care la unele persoane nu există în organism la un nivel corespunzător. Odată ajunsă în intestinul gros, lactoza va fi fermentată, provocând simptome intoleranta la lactoza specifice: durere abdominală, flatulență, balonare, greaţă, vărsături, diaree. O serie de alte simptome pot să nu fie specifice, precum migrenă, oboseală, dureri musculare și articulare.

 

Cauzele intoleranței la lactoză pot fi genetice, maladii digestive, precum Crohn, celiachia, colita ulceroasă, gastroenterita sau înaintarea în vârstă.

Alimente care conțin lactoză

Laptele și produsele lactate conțin cea mai mare cantitate de lactoză. Băuturile lactate și deserturile cu lapte conțin și ele în mod natural lactoză, în cantități variate. Dar, dacă laptele praf conține între 35 și 55 de grame de lactoză la 100 de grame, aceeași cantitate de iaurt nu are decât 4 grame, produsul fiind și mai bine digerat datorită fermenților lactici.

 

Alte alimente pot conține lactoză ascunsă, de aceea este bine să citești cu atenție eticheta. Lactoza poate să fie prezentă, de exemplu, în sosuri pe bază de lapte, precum maioneza industrială, produse de panificație, inclusiv pâine industrială și prăjituri, pește semipreparat (crochete), cartofi prăjiți, paste, mezeluri, băuturi răcoritoare și bere.

Ce poți să mănânci

În primul rând, este mai bine să consumi mâncare gătită acasă, pentru că vei ști exact ce ingrediente folosești și nu vei avea surprize. Poți consuma preparate din carne, pește și ouă, cu legume gătite fără sosuri pe bază de lapte, precum și fructe. Folosește retete de paine gustoasă pentru a prepara acest produs în casă. Cartofii, orezul, pastele, quinoa, bulgurul, leguminoasele pot fi incluse în alimentație fără probleme. Unele produse lactate pot fi în general foarte bine tolerate datorită conținutului lor foarte scăzut de lactoză: brânzeturile tari, precum cheddar, gouda, și cele moi, ca brie, camembert, iaurtul, kefirul.

Trei remedii naturale

Dacă suferi de intoleranță la lactoză sau pur și simplu ai dificultăți în digerarea produselor lactate, un aliat valoros poate fi turmericul. Polifenolii curcuminoizi sunt antioxidanții conținuți de această plantă, pe care atât medicina tradițională, cât și Organizația Mondială a Sănătății o recomandă pentru gestionarea tulburărilor digestive, inclusiv intoleranța la lactoză. De asemenea, ameliorează simptome ca durerea abdominală, greața și balonarea. Se consumă sub formă de infuzie (1 gram de pulbere în 150 ml de apă) sau supliment alimentar.

 

Sucul de aloe vera este, de asemenea, foarte eficient în tulburările digestive și intestinale. Are proprietăți bactericide, dezinfectante și cicatrizante și ajută la reducerea acidității gastrice, un simptom comun la persoanele cu intoleranță la lactoză.

 

Ghimbirul este util pentru ameliorarea problemelor digestive cauzate de intoleranța la lactoză, reducând starea de greață și gazele. Poate fi consumat ca infuzie, nu mai mult de trei căni pe zi, dar există și sub formă de supliment alimentar.

 

Unele studii arată că eliminarea completă a lactozei din alimentație, până la dispariția completă a simptomelor, apoi reintroducerea ei treptat ar reduce la jumătate riscul reapariției acestei intoleranțe. Totuși, dacă suferi de o astfel de problemă, cel mai indicat este să ceri sfatul unui specialist.

 

Sursă foto: Pexels.com

×
Subiecte în articol: intoleranță la lactoză