x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum te poate afecta clorul din piscină

Cum te poate afecta clorul din piscină

22 Iul 2019   •   20:10
Cum te poate afecta clorul din piscină

În zilele călduroase de vară pe toți ne tentează o baie în piscină. Fie că mergem la ștrand, la mare ori la munte, piscina este oaza noastră de răcoare și plăcere, în plus înotul este sănătos pentru copii și adulți, având efecte pozitive nu doar asupra musculaturii, ci și a psihicului. Trebuie însă să știm câteva lucruri care ne vor ajuta să prevenim eventualele efecte negative ale acesteia asupra organismului.

Pentru a evita dezvoltarea bacteriilor, în apa din piscină și în parcurile acvatice se pune clor, un dezinfectant eficient dar cu efecte uneori neplăcute asupra pielii. Din cauza fapului că aceasta se deshidratează, pe termen lung provoacă o îmbătrânire prematură.

Dermatita este cea mai frecventă reacție la clor, aceasta manifestându-se prin înroșire și mâncărimi puternice. Alergiile se pot manifesta prin arsuri la nivelul ochilor, erupții sau leziuni cutanate, inflamații, exfolierea scalpului, tuse uscată. Mai ales cei care suferă de sindromul ochiului uscat este bine să poarte ochelari de protecție.

În plus, grăsimile naturale secretate de piele sunt agresate de clor, astfel încît se modifică PH-ul natural și crește riscul de a contacta infecții fungice. 

Și părul este agresat de clor, acesta fiind motivul pentru care este bine să folosești o cască de protecție ori să te dai cu un balsam protector înainte de a intra în piscină.

Persoanelor care suferă de astm sau de rinită alergică li se pot acutiza simptomele la contactul cu apa din piscină, acestea manifestându-se prin tuse, probleme de respirație, strănut, senzații de sufocare.

 

Poartă întotdeauna ochelari și cască de protecție. Fă duș înainte și după ieșirea din piscină, bea multă apă pentru a te hidrata.

 

Cum te protejezi

Cel mai bine este să alegi piscinele în aer liber pentru că astfel nu trebuie să inspiri vaporii de clor. Înainte să intri în apă este bine să faci duș pentru că astfel îndepărtezi transpirația care, în contact cu clorul, produce o substanță numită cloramină. Aceasta crește riscul de apariție a reacțiilor alergice. Și dușul după ieșirea din piscină este important pentru că astfel clorul este repede îndepărtat de pe piele. În plus, este recomandat să folosești un ulei de corp cu vitamine și minerale care hidratează și împiedică îmbătrânirea.

 

×