x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dietele celebre și riscurile lor

Dietele celebre și riscurile lor

de Maria Coman    |    22 Iul 2019   •   12:00
Dietele celebre și riscurile lor
Sursa foto: Ridofranz/Getty Images/iStockphoto

Internetul ne oferă mii de rețete de slăbit, aparent care mai de care mai eficiente. În farmacii găsim sute de suplimente care ne promit o siluetă de invidiat, în doar câteva săptămâni. Așa-ziși specialiști în nutriție se află la fiecare colț de stradă. Și, cu toate acestea, trăim în epoca în care obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică în mai toate țările lumii.

 

Explicațiile sunt destul de simple. Mâncăm mâncare procesată, care conține nenumărate adaosuri și nu mai facem deloc mișcare. Este şi motivul pentru care medicii specializați în nutriție spun că important este să avem un stil de viață cât mai corect, adaptat vieții la birou și vieții în marile orașe. Ceea ce presupune, adesea, foarte puțin timp la dispoziție și foarte puțin sport. În aceste condiții, ar trebui să ne adaptăm și alimentația acestor cerințe. Cât despre diete, de obicei efectul lor încetează în momentul în care oprim și regimul. Acesta este motivul principal pentru care o alimentație corectă ar trebui să fie un stil de viață permanent.

 

În fiecare an, doar în America, 45 de milioane de persoane decid să țină o dietă. Specialiștii spun însă că maximum 5% dintre acestea reușesc să ajungă la finalul procesului. Printre motive- restricțiile prea multe, dar și problemele de sănătate care apar în cazul unora dintre dietele cele mai cunoscute.

 

 

  1. Dieta Dukan Pe scurt, aceasta recomandă consumul de proteine animale, carne, ouă, brânză, în faza de început, urmând ca în etapa următoare să permită și consumul unor legume. Rezultatele ei sunt adesea spectaculoase din punct de vedere al kilogramelor pierdute, dar în realitate obligă organismul să funcționeze în parametri nefirești. Această dietă interzice multe alimente și afectează grav echilibrul de nutrienți necesari organismului. Cantitatea scăzută de grăsimi sănătoase și de carbohidrați este de asemenea o problemă, pentru că acestea sunt și ele necesare corpului nostru. Cele două etape principale ale Dietei Dukan, cea de atac și cea de croazieră, interzic complet legumele și fructele, ceea ce reduce cantitatea de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre solubile. Rinichii și ficatul sunt organele cele mai afectate de acest tip de dietă, pentru că sunt forțați să facă față unei cantități prea mari de proteine.
  2. Dieta Atkins se desfășoară în patru etape, pe parcursul cărora sunt permise alimentele de origine animală și 20 de grame de carbohidrați pe zi, aceștia provenind doar din anumite legume.
  3. Dieta Keto  „Mănâncă grăsimi ca să arzi grăsimi” este motto-ul acestei diete extrem de populare. Regimul promite să ne ajute să slăbim, dar și o creștere de energie. La fel ca și Atkins și Dukan, dieta Keto elimină carbohidrații, ceea ce ar trebui să ducă la arderea mai rapidă a grăsimilor.  Experții spun însă că sănătatea pe termen lung este afectată semnificativ de acest tip de regim.
  4. Dieta Raw- vegană  este dieta care privează organismul de orice fel de proteină de origine animală. Acest tip de regim presupune consumarea alimentelor crude, pentru că pleacă de la premisa că gătirea distruge nutrienții. Ceea ce în foarte multe cazuri este fals. Principala problemă a acestei diete este că privează organismul de substanțe esențiale, cum ar fi vitamina B12, seleniul, zincul, fierul, acizii omega 3 şi alți nutrienți. De aceea, cei care decid să urmeze acest stil de viață ar trebui să ia permanent suplimente, ca să suplinească lipsa vitaminelor.

 

Regina dietelor

Specialiștii spun însă că pentru un stil de viață sănătos, alimentația trebuie să conțină toate grupele de alimente, dar organizate într-un mod corect. Cercetările recente arată că cea mai apropiată dietă de un ideal este dieta mediteraneeană. De altfel, în 2019 a fost desemnată ca fiind cea mai potrivită pentru sănătate, potrivit unui studiu realizat de către US News and World Report.  Dieta mediteraneeană a câștigat la categoriile alimentație sănătoasă, cea mai ușoară de ținut, dar și cea mai bună pentru bolnavii de diabet.  În plus, mâncarea inclusă în acest stil de viață s-a dovedit a fi importantă pentru oase, pentru o inimă sănătoasă și pentru creșterea speranței de viață.

 

Ce presupune dieta mediteraneeană? Rețete simple, bazate pe fructe și legume, ulei de măsline, fără zahăr și făină. Grăsimile necesare vin din unt, carnea este destul de puțin folosită, dar se mănâncă multe ouă și produse lactate. Acestea din urmă în cantități mai mici decât în meniurile tradiționale în alte zone ale Europei. Și, bineînțeles, mult pește. Mâncarea este procesată minim și ajută la reducerea inflamațiilor, stresului oxidativ și echilibrează flora intestinală.

 

Beneficiile dietei mediteraneene asupra sănătății au fost studiate intensiv în ultimii ani. Iar studiile arată că, de exemplu, uleiul de măsline ajută la păstrarea densității osoase și la prevenirea osteoporozei. Grăsimile sănătoase pot, de asemenea, să ducă la prevenirea depresiei, dar și a demenței

×