x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicina hiperbară - tehnologia viitorului (VIDEO)

Medicina hiperbară - tehnologia viitorului (VIDEO)

17 Mai 2019   •   00:00

Medicina hiperbară reprezintă (o parte din) tehnologia și terapeutica viitorului. Ce reprezintă această specialitate medicală, în deceniul al doilea al mileniului trei, aflăm de la  medicul Cătălin Tîlvescu.

Medicina hiperbară sau oxigenoterapia

Domnule doctor, vorbim despre o terapie care folosește o tehnologie inovativă. Ce este, de fapt, medicina hiperbară?

Dr. Cătălin Tîlvescu – Medicina hiperbară se ocupă cu gazele la presiune înaltă – în cazul de față este oxigenul. Este o ramură a medicinii care se preocupă în mod special de tot ce înseamnă activitatea scafandrilor: scafandri comerciali, militari, și tot ce înseamnă dinamica gazelor la nivel subacvatic. Din această medicină hiperbară de bază a apărut medicina hiperbară aplicată în rândul patologiilor medicale, deci nelegată de partea de scufundări. Iar oxigenoterapia hiperbară este cel mai modern mod prin care se aplică această terapie.

Oxigenul este acel element esențial care face arderile în organism. Cineva spunea că oxigenul este, la om, la fel de important ca pentru motorul unui automobil…

Dr. Cătălin Tîlvescu – Dacă facem și acceptăm această analogie între mașini și oameni, am putea să spunem că oxigenoterapia hiperbară este, practic, un fel de sistem turbo pentru celule, pentru că se asigură o cantitate mult mai mare de oxigen către celule, astfel se stimulează metabolismul celular și se provoacă o vindecare accelerată. În linii mari, oxigenoterapia hiperbară ajută organismul să se vindece mult mai bine și mai repede.

Puteți descrie o cameră hiperbară și felul în care lucrează ea?

Dr. Cătălin Tîlvescu – O cameră hiperbară este, practic, un cilindru acrilic în care oxigenul este introdus la o presiune mare, iar pacientul stă în acea cameră și respiră oxigenul ambiental. Caracteristica acestui tip de cameră este că e presurizată cu oxigen 100% din start și pacientul nu are nevoie de mască de oxigen, este mult mai comod pentru el. Și face terapia, tratamentul. Camera are o parte în care presiunea crește și se ajunge la ceea ce numim noi ”presiunea de lucru” , este partea de tratament în care pacientul stă efectiv la acea presiune și respiră oxigenul 100 la sută, și după aceea este partea în care presiunea oxigenului scade și pacientul este scos din cameră.

Medicina hiperbară – recomandări și riscuri

.....................

Citește mai departe și urmărește VIDEO despre bolile în care poate fi folosită această tehnologie terapeutică și eventualele riscuri care există în MEDICINA HIPERBARĂ

×