x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Noi invenții în agricultură: cereale fără gluten

Noi invenții în agricultură: cereale fără gluten

de Diana Scarlat    |    20 Mai 2019   •   11:50
Noi invenții în agricultură: cereale fără gluten

Boala celiacă a fost descoperită relativ recent, iar mulți dintre cei care au deja această afecțiune nici măcar nu știu de ce suferă. În aceeași situație sunt și mulți români cu intoleranță la gluten. În țara noastră s-a înființat o asociație care certifică produsele alimentare fără gluten și face campanii de informare, dar și o caravană pentru depistarea intoleranței și a bolii, în colaborare cu medici, specialiști în alimentație și lanțuri de magazine. Pe lângă produsele fără gluten deja existente pe piață, la București a fost prezentată, sâmbătă și duminică, o nouă cereală fără gluten creată de un român din Republica Moldova, nu prin modificare genetică, ci prin încrucișare.

Făina de soriz – noua cereală creată de cercetătorul Gheorghe Moraru – este folosită deja pentru prepararea unor alimente care le înlocuiesc pe cele cu făină de grâu, iar prețurile sunt mult mai mici decât pentru alte produse fără gluten. Cercetătorul moldovean a omologat cereala în anul 2015, dar nu i s-a acordat prea multă atenție, inițial. A fost descoperit, apoi, de Irina Balica, singurul producător de alimente care au la bază această nouă cereală, din Republica Moldova, iar în România, produsele sunt aduse pe piață printr-o colaborare cu Stela Dinică, inginer în industria alimentară. „Are multe benefcii nutriționale, foarte multă vitamină B și mulți nutrienți. A fost creată prin încrucișare între orez și sorg, cu un grad de hidratare foarte mare”, a explicat, pentru Jurnalul, Irina Balica, prezentă la sfârșitul săptămânii trecute la primul târg de produse alimentare fără gluten, Happy Gluten Free 2019, organizat la București, la WorldTrade Center, de Asociația Română de Intoleranță la Gluten (ARIG).

 

Campanie de informare pentru români

La acest eveniment au participat 30 de expozanți, alături de medici specialiști care au explicat efectele glutenului asupra organismului uman și problemele care pot apărea după instalarea intoleranței. „Asociația acționează pe mai multe planuri. Discutăm cu autoritățile, pentru a schimba legislația, pentru că pacienții cu boală celiacă sau copiii care merg la grădiniță și au această afecțiune nu pot mânca la fel ca ceilalți, dar nimeni nu le asigură alimentația necesară. De asemenea, este și o problemă de soocializare, pentru că cei afectați de boala celiacă nu pot să mănânce la un restaurant care nu are în meniu produse fără gluten. De asemenea, de anul acesta am început certificările gluten free ale produselor locale”, a explicat, pentru Jurnalul, Angela Stănescu, director de dezvoltare în cadrul ARIG.

 

Prețuri de zeci de ori mai mari

O altă problemă pe care o au cei afectați de intoleranța la gluten sau de boala celiacă este prețul foarte mare al produselor, uneori chiar de zeci de ori mai mare decât al celor obișnuite. Ciocolata fără gluten, de exemplu, este foarte bună, foarte sănătoasă, dar și foarte scumpă. „Este foarte puțină ciocolată curată pe piață, fără gluten, fără stabilizatori, fără aditivi. Din punctul de vedere al prețului, să ne gândim că îndulcitorul natural costă 60 de lei kilograul, față de zahăr, care costă doi lei kilogramul. Ciocolata făcută cu masă de cacao costă circa 200 de lei kilogramul, față de cea pe care o găsiți frecvent în toate magazinele, făcută cu înlocuitori, care costă circa 7 lei kilogramul”, a explicat, pentru Jurnalul, Corina Drăgulinescu, artizan de ciocolată naturală din București. Printre produsele fără gluten, care de obicei sunt și 100% naturale, se numără înghețata, brânzeturile și untul de caju sau biscuiții speciali, din făină de porumb.

 

Noi încercăm să încurajăm magazinele să introducă aceste produse, pentru că în România nu prea există această piață. Cei care au nevoie de alimente fără gluten nu au de unde să le cumpere, iar prețurile sunt foarte mari. Sunt câteva magazine și restaurante care au început să le introducă și au standuri speciale.

 

Angela Stănescu, director de dezvoltare în cadrul ARIG

 

Cel mai mare prânz gluten free din lume

 

 

200.000 de români se confruntă cu intoleranța la gluten și boala celiacă, afecțiune autoimună declanșată de intoleranța la gluten.

 

Chef Foa a gătit, ieri, în cadrul târgului fără gluten de la București, pentru un nou record Guiness: cea mai mare cantitate de paste fără gluten din lume. Recordul a fost omologat de reprezentanții Guinness prezenți la eveniment, iar toți cei prezenți au fost invitați să participe la marea degustare. În prima zi de târg, persoanele care suferă de intoleranță la gluten au putut afla informații de la medici specializați în această afecțiune. Prima caravană națională de depistare a intoleranței la gluten, „România fără Gluten”, va ajunge în 10 orașe din România și va oferi testări gratuite. Se vor pune bazele diagnosticării corecte și a informării pacienților cu privire la boala celiacă și la abordarea corectă a dietei fără gluten. Caravana va ajunge în lunile mai, iunie și iulie în București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Sibiu și Craiova. Diagnosticarea intoleranței la gluten este esențială: studiile arată că cei mai mulți dintre cei care suferă de boala celiacă sunt diagnosticați greșit și tratați pentru alte afecțiuni, lucru care le afectează calitatea și durata vieții, precum și capacitatea de a funcționa din punct de vedere social.

 

Caravana ”România fără Gluten” pune bazele unei rețele naționale de medici specializați în boala celiacă, prezintă populației caracteristicile persoanelor care au risc de a avea sau de a dezvolta boala celiacă și informează despre importanța dietei fără gluten în această afecţiune.

 

Sâmbătă și duminică, 18-19 mai 2019, a avut loc Happy Gluten Free, singurul târg anual de produse fără gluten din România, organizat de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) și Kaufland România, la World Trade Center București.

 

Boala celiacă și intoleranța la gluten nu sunt similare, chiar dacă ambele au legătură cu prezența glutenului în alimente. Intoleranța la gluten se manifestă în general ca o alergie, în timp ce boala celiacă este o afecţiune mult mai gravă, care poate evolua până la distrugerea intestinului subțire. Lumea medicală nu are încă foarte multe date despre aceste afecțiuni și nici nu s-a răspuns încă la întrebările legate de declanșarea lor. Unii cercetători susțin că este de dată recentă și e provocată de excesul de gluten din unele alimente nesănătoase, alții spun că exista și în trecut, dar nu se putea diagnostica în mod corect.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: soriz fara gluten