x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS anunță că opt vaccinuri anti COVID-19 se află în etapa de testare pe oameni

OMS anunță că opt vaccinuri anti COVID-19 se află în etapa de testare pe oameni

17 Mai 2020   •   18:25
OMS anunță că opt vaccinuri anti COVID-19 se află în etapa de testare pe oameni

Opt vaccinuri anti COVID-19 se află în studiile clinice şi se testează pe oameni, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Vaccinul produs de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în şase luni. În Faza 1 şi 2 de testare se stabileşte doza şi eficacitatea unui medicament.

Companiile care au ajuns în cursa finală pentru vaccin sunt CanSino Biological Inc./Beijing Institute of Biotechnology - Faza 1 şi 2 de testare, Moderna/NIAID - Faza 1 şi 2 de testare, Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm - Faza 1 şi 2 de testare, Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm - Faza 1 şi 2 de testare, Sinovac - Faza 1 şi 2 de testare, University of Oxford - Faza 1 şi 2 de testare, BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer - Faza 1 şi 2 de testare, Inovio Pharmaceuticals - Faza 1 de testare.

Din cele opt companii care sunt aproape de un vaccin, patru sunt din China. Două companii sunt din SUA, una este din Marea Britanie şi iar o altă echipă este o combinaţie între o companie americană, chineză şi germană.

Ce înseamnă etapele 1 şi 2 de studii clinice

Trialuri de faza I - au ca obiectiv principal determinarea dozei maxime tolerată – MTD sau doza minimă eficientă. Numărul de subiecţi este de obicei redus, de sub 50 de persoane. Se studiază şi defineşte profilul farmacologic al produsului (absorbtia, distributia, metabolizarea, excretia si durata de actiune). Din punct de vedere metodologic se utilizeaza niveluri de doze crescute treptat, pe loturi mici de pacienti (de obicei sub 10 persoane), până când toxicitatea ajunge la un nivel predeterminat sau până când apare toxicitate neaşteptată.

Trialuri de faza II - au ca scop principal determinarea eficienţei produsului (rata de răspuns a unei anumite condiţii patologice la adminstrarea terapiei) şi de a depista efectele adverse. Numărul de subiecţi este între 50-200.

Compania chineză Sinovac va încheia prima etapă de studio pentru primele două faze ale testării. Data trecută în documente este 13 decembrie 2020. Ulterior fazelor 1 şi 2 urmează etapele 3 şi 4, când vaccinul poate fi dat populaţiei generale.

La nivel global sunt 4.737.926 de cazuri înregistrate cu COVID 19, iar 313.636 persoane şi-au pierdut viaţa în urma infecţiei.

Mediafax

×
Subiecte în articol: oms vaccinuri coronavirus