x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pacienții români cu COVID-19 nu beneficiază de singurul antiviral aprobat de Comisia Europeană

Pacienții români cu COVID-19 nu beneficiază de singurul antiviral aprobat de Comisia Europeană

11 Iul 2020   •   19:38

Protocolul oficial de tratament anti-Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii, a rămas neschimbat, motiv pentru care nu toţi bolnavii au acces la Remdesivir. 

Un studiu recent arată că acest antiviral reduce, în procent semnificativ, riscul de mortalitate în cazul pacienţilor infectaţi.

Nu a fost găsit deocamdată un medicament special pentru coronavirus, motiv pentru care acum se folosesc mai multe antivirale. 

Acestea fac parte dintr-un protocol publicat în luna martie, în Monitorul Oficial.

Pacienților asimptomatici nu li se prescrie niciun tratament.

Pentru formele uşoare, medii şi severe sunt prevăzute mai multe medicamente, pe care medicii le administrează în funcţie de evoluţia stării de sănătate a pacienţilor: paracetamol, anticoagulante, Lopinavir/Ritonavir ( Kaletra), hidroxiclorochină, remdesivir şi tocilizumab.

Aceștia mai folosesc şi dexametazona, un antiinflamator care reduce rata mortalităţii pacienţilor.

Remdesivir-ul este singurul antiviral care a primit autorizaţie de comercializare condiţionată de către UE pentru tratarea formelor severe de Covid-19. O reală problemă este legată de accesul la acest medicament, în contextul în care SUA a cumpărat deja stocurile disponibile pentru următoarele 3 luni.

În România tratamentul a ajuns în cantitate foarte mică, pentru uz de ultimă instanţă, în cazul pacienţilor în stare gravă.

Alte doze, puţine la număr, vor ajunge prin intermediul studiului Solidarity, desfăşurat de OMS în 40 de ţări.

Medicamentul va fi produs curând de alţi 10 producători din trei ţări.

Un studiu recent făcut de Gilead, compania care produce Remdesivir, arată că antiviralul a redus cu 62% riscul de mortalitate în cazul a 312 pacienţi infectaţi, aflaţi în stare gravă.

„Am avut o perioadă scurtă cu Remdesivir, pe program compasional la terapie intensivă, dar nu am avut foarte multă experienţă pe acest medicament”, a declarat dr. Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj spune despre acest antiviral că „este un medicament aflat sub patent. Pentru Remdesivir producătorul a dat dreptul de fabricaţie la alţi 10 producători din India, Pakistan şi Egipt, aceste ţări au unele dintre cele mai competitive fabrici de medicamente din lume”.

„Prin Solidarity va ajunge în România, nu ştiu dacă a ajuns şi fizic, este o formă de acces la medicaţie, dar ea nu poate să trateze decât câteva cazuri grave de obicei, şi se şi păstrează Remdesivirul pentru cazurile grave, având în vedere că nu există o disponibilitate la nivel global”, a spus și prof. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

La rândul său, dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală, a declarat: „Legat de hidroxiclorochină, după cum am văzut în ultimul timp, este utilă hidroxiclorochina şi este folosită în continuare, sunt şi date europene, şi date din SUA”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: remdesivir COVID coronavirus